I en debattartikel i Expressen på måndagen skriver M-gruppledaren Tobias Billström om partiets planer på migrationsområdet. Han får ett blankt ”nej” av SD som vill ha ned antalet asylinvandrare till noll.

Enligt den senaste prognosen från Migrationsverket kommer ca 300 000 migranter, inkl. anhöriginvandrare, att komma till Sverige fram till 2021.

”Den här utvecklingen är inte förenlig med den strama migrationspolitik som Moderaterna vill se”, skriver Billström men understryker samtidigt att ”givetvis ska vi ta vårt delansvar för en värld där ett stort antal människor befinner sig på flykt”.

Billström tillägger att ”vi måste klara av att integrera de personer som har kommit hit”. Det heter också att de som fått avslag ska avvisas, annars ”riskerar omfattande skuggsamhällen med social utsatthet, brott och illegalt arbete skapas”.

Angående anhöriginvandringen, vilka är fler än migranterna, skriver Billström att ”det är naturligt att vilja återförenas med sin familj och det är viktigt att detta är möjligt”. Kraven på dessa ska dock höjas, menar M.

Sverigedemokraterna anser fortfarande att kvotinvandringen ska öka men vill ha noll aslyinvaändring. Nyligen sa samtidigt Åkesson att i SvD Junior att ”ingen som bott i Sverige kommer tvingas återvända till sina hemländer”.