En man med machete knivhögg fem ortodoxa judar i delstaten New York under deras firande av högtiden chanukkah på lördagskvällen. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman för attacken som nu utreds som hatbrott. 

Dådet ägde rum hemma hos en rabbin i Monsey, New York, enligt AFP. På platsen firade man den judiska högtiden chanukkas sjunde kväll.

Sent på kvällen, precis när sällskapet förberedde sig för att tända ljusen i menoran, smälldes ytterdörren upp. En man, utrustad med en kniv ”stor som ett kvastskaft” och maskerad med sjal, attackerade sällskapet, enligt vittnesmål till The New York Times.

– Så fort han kom innanför dörren började han attackera folk till höger och vänster. Vi hann knappt reagera. Jag bad för mitt liv, berättar 65-årige Aron Kohn.

Gärningsmannen försökte sedan ta sig in i en synagoga som ligger nära rabbinens hem, men personerna som befann sig där hade hört skriken från bostaden och hunnit låsa dörren.

Då flydde gärningsmannen från platsen i en bil.

Av de fem skadade sägs två befinna sig i ett allvarligt tillstånd, uppger Washington Examiner.

Två timmar efter knivhuggningarna kunde polisen gripa en mörkhyad man i en bil vars registreringsskylt kunde identifieras av ett vittne från brottsplatsen.

”Vår misstänkta är en lång, svart man, cirka 185 cm lång, som var inblandad i denna incident,” sade Ramapos polisavdelningsbefäl Brad Weidel. Weidel bekräftade att New York State Police och NYPD:s underrättelsetjänst hjälper till i utredningen.

Den 37-årige mannen ställdes inför en domstol och häktades, misstänkt för fem fall av mordförsök. New Yorks guvernör Andrew Cuomo har gett delstatspolisens hatbrottsgrupp uppdraget att utreda fallet.

– Detta är inhemsk terrorism. Det här är människor som vill göra stor skada, skapa rädsla byggd på ras, hudfärg och trosbekännelse, säger Cuomo som besökte platsen på söndagen och talade med offer för dådet.

Donald Trump kommenterade händelsen på Twitter: ”Vi måste alla gå samman och slåss mot, konfrontera och utrota antisemitismens ondskefulla gissel”.

Tidigare antisemitiska brott av mörkhyade sekterister

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om ett hatbrott mot judar i New Jersey som utfördes av en man och en kvinna – båda deltagare i en ”svart antisemitisk sekt” för mörkhyade som tror att de själva är ”de riktiga judarna” samtidigt som de är hatiska mot just judar.

Huruvida den misstänkta gärningsmannen i Monsey är medlem i sekten är ännu oklart.

LÄS ÄVEN: Skjutningen i Jersey: medlemmar i en ”svart antisemitisk sekt” mördade judar