Dekretet president Emmanuel Macron skrev under den 2 maj påstås garantera ”lingvistisk mångfald” och lektioner i arabiska för studenter i första klass upp till universitetsnivå. Marine Le Pen kritiserar initiativet och ser hellre ett fokus på fransk kultur.

Macron skrev under dekretet tillsammans med premiärminister Édouard Philippe och utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Enligt franska medier har kurserna i arabiska utvecklats i samarbete med myndigheter i landets före detta koloni Tunisien som också kommer att ha inflytande över vilka tunisiska lärare som kan komma delta.

Utöver det arabiska språket inkluderar programmet även arabisk kultur och historia med ett fokus på just tunisisk kultur.

Arabiska är efter franska det största språket i Frankrike.

Kritik

Politiker från Marine Le Pens parti Nationell samling har reagerat starkt på dekretet.

”Regeringens anti-nationella planer att lära ut arabiska i grundskolan, vid en ålder då barn knappt har upptäckt det franska språket”, säger Jean Messiha vid försvarsministeriet i ett uttalande.

”Arabiseringen av Frankrike är på gång”, tillägger han.

Växande arabisk befolkning

Anhängare av programmet menar att det är viktigt för alla franska studenter att lära sig mer om den snabbt växande arabiska befolkningen, både hemma som utomlands.

Som svar säger Le Pen att det ”så klart finns en stor arabisk kultur, men det här är Frankrike, och jag vill att vi ska lära oss fransk kultur”.

2019 visade en undersökning att 61 procent av fransmännen anser att islamsk kultur är inkompatibel med fransk kultur.