Macron

President Emmanuel Macron. Faksimil Instagram

Utrikes

Macron vill porta dömda för HMF från sociala medier

Publicerad 2/23/2019
Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron vill att dömda för hatbrott ska kunna bli permanent avstängda från att använda sociala medier. Han jämför förslaget med att porta dömda fotbollshuliganer från att besöka fotbollsmatcher.

Det var i samband med en årlig sammankomst med representanter för de judiska institutionerna i landet som Macron nämnde att ett nytt förslag för att tackla hatbrott på internet är på gång under våren, rapporterar BFMTV.

Macron jämförde sitt förslag med att permanent porta dömda för hatbrott från att använda sociala medier med fotbollshuliganer som blir portade från att besöka fotbollsmatcher.

Det är fortfarande oklart hur den franska regeringen har tänkt implementera förbudet. Digitaliseringsminister Mounir Mahjoubi nämner Twitter som ett exempel och föreslår att plattformen sänder över IP-adresser till rättsväsendet när det publiceras inlägg som sedan kan jämföras mot dömda.

– IP-adressen som registreras när en användare publicerar ett inlägg måste så snart som möjligt sändas över till rättsväsendet för att omgående identifiera vem som har författat texten, säger Mahjoubi.

LÄS ÄVEN: Frankrikes president Macron: ”Jimmie Åkesson är inte kompatibel med svenska värderingar”

Vidare anser Mahjoubi att det är oacceptabelt av sociala medier-aktörer som dröjer flera veckor och i vissa fall månader innan de tillhandahåller rättsväsendet efterfrågade uppgifter.

Kritiseras
Det nya förslaget har mött kritik från flera håll, både från journalister och andra medborgare som anser att åtgärden kan leda till att samhällskritiska och invandringskritiska röster tystas ned från att yttra sig.

https://twitter.com/Xantl/status/1099264840487469056

LÄS ÄVEN: Kritik mot Macron efter att regeringen försökt eftersöka nyhetssajts källor

Stadigt missnöje
En ny opinionsundersökning som publicerades på fredagen visar ett fortsatt rejält missnöje med Macron. 69 procent av de tillfrågade saknar förtroende för presidenten.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons