madeleines-hastar-knivskars-featjpg

Bild: Faksimil SVT.

Inrikes

Madeleine hittade sina hästar knivskurna i hagen – ”Jag bara grät”

Publicerad 7/24/2021
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om hur hästar och andra djur allt oftare utsätts för ett utstuderat djurplågeri. Nu uppmärksammas ett nytt fall i halländska Hasslöv där två hästar tillfogats skärskador, så svåra att en av dem eventuellt måste avlivas.

Michelle Olsson flyttade till pittoreska Hasslöv för bara några månader sedan med förväntningar på ett mer harmoniskt liv på avstånd från storstadens problem. Då visste hon inte att tryggheten endast var skenbar.

Chockartat uppvaknande

Det blev ett chockartat uppvaknande för Madeleine när hon härom morgonen gick ut för att se till sina hästar och möttes av en hemsk och blodig syn. I hästhagen stod två av hennes tre hästar med gapande sår tillfogade av någon med kniv eller annat vasst föremål.

– Det var jättehemskt. Jag bara grät, berättar Madeleine för SVT:s reporter.

LÄS ÄVEN: Död häst påträffad på gård – öga och öra borta

Ett av djuren kan behöva avlivas

En av skärskadorna är så omfattande att den inte går att sy ihop. Risken för infektion i såret är stor och om en sådan tillstöter kan Madeleine blir tvungen att avliva hästen.

LÄS ÄVEN: Åtta hästar knivskurna i Varberg i år

Polisanmälan lades ned direkt

Madeleine polisanmälde händelsen men polisen har redan lagt ned anmälan. Något hopp om att hitta den eller de sociopater som utfört dådet har man inte och heller inga resurser att leta.

Hänvisad till att skydda sig själv och sina djur har Madeleine nu beställt övervakningskameror som ska monteras upp på gården. Vad hon konkret ska göra om djurplågarna återvänder är dock oklart.

Det framgår inte huruvida Madeleine har licens för något vapen med vars hjälp hon skulle kunna skydda sin egendom och sina djur när polisen sviker. Att utan sådant och som ensam tjej konfrontera knivbeväpnade inkräktare kan vara förenat med livsfara.

Vågar inte längre ha hästarna ute nattetid

I avsaknad av samhällets skydd vågar Madeleine inte längre låta hästarna gå ute nattetid utan känner sig tvungna att låsa in dem i stallet varje kväll. Men även med hästarna inlåsta har Madeleine nu svårt att sova på nätterna på grund av oro att något ytterligare ska hända hennes hästar.

LÄS ÄVEN: Häst misstänks ha våldtagits med pall: ”Får vara tacksam att de inte skurit”

Eskalerande fenomen

Djurplågeri av det här slaget är ett relativt nytt men ökande fenomen. Polisen vill emellertid inte spekulera i någon eventuell gemensam gärningsmannaprofil eller samband med den allmänna brotts- och samhällsutvecklingen. Nästan inga brott klaras upp.

Brottstypen har även dykt upp i andra europeiska länder, däribland Frankrike. Ibland skärs öron, ögon och könsdelar bort av förövarna medan djuren ännu lever.

LÄS ÄVEN: Häst misstänkt knivskuren i halsen

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons