Expressens krigsreporter Magda Gad är starkt kritisk till medias rapportering om inbördeskriget i Syrien. Hon hävdar att medier ”hårdvinklar” och ”utelämnar fakta” för att få konflikten att passa in i en ”svartvit mall”.
– Östra Ghoutas plåga har fortsatt en tredje dag. Ingen undkommer Assads trupper och hans ryska allierade, säger en speakerröst i ett tv-inslag i brittiska ITV.
Samtidigt visas tv-tittarna kaotiska bilder från belägringen öster om Syriens huvudstad Damaskus där regeringsstyrkor har omringat rebellerna.
– Specifika attacker riktas mot byggnader där civila bor. Överallt pågår ett desperat och ångestfyllt sökande efter överlevare, fortsätter rösten.
Det är Assad och Ryssland som utmålas som de onda i det brittiska tv-inslaget. Och nyhetsrapporteringen har varit snarlik även i svenska medier:
”I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig”, kan man exempelvis läsa i en text som förra veckan publicerades på Sveriges televisions hemsida.
”Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen”, fortsätter texten.
Ökända terrorgrupper som Islamiska staten, al-Qaida och Nusrafronten reduceras alltså till ”olika aktörer” när den statliga mediejätten skriver om kriget.
Det är denna vinklade rapportering som Magda Gad är starkt kritisk till.
”Det som sker nu i rapporteringar och i debatter är att man hårdvinklar saker och utelämnar fakta för att få det att passa in i den svartvita mallen om vem som är god och ond i krig, fast det inte finns några svartvita krig mellan goda och onda”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.
Gad menar att medier i Sverige inte förklarar för tittarna, lyssnarna eller läsarna vilka det är den syriska regeringen slåss emot.
”Vad gäller Ghouta och även Idlib, som är de nu pågående offensiverna i Syrien, så hålls dessa områden av olika stridande al-Qaida-grupperingar. En av dessa gruppers ledare stred tidigare under den man som grundade IS i Irak”, förklarar hon.
Den kända krigsreportern är även kritisk till hur media väljer olika ord för att beskriva snarlika händelser beroende på vem som utför dem. Hon konstaterar att när IS kördes ut ur Mosul och Raqqa skrev medier att städerna ”befriades”. När syriska regeringstrupper nu håller på att besegra al-Qaida i östra Ghouta kallas det istället för ett ”blodbad”.
Gad svarar i kommentarsfältet på Facebook på frågor från sina följare. Hon menar att Västvärlden har ett stort ansvar för inbördeskriget i Syrien eftersom de olika islamistgrupperna beväpnats av väst i förhoppning om att de ska lyckas störta Assad.
”Assad har gjort många fel men han har aldrig gett stöd till al-Qaida och IS”, skriver Magda Gad.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.