maggan-nato-feature

Foto: Regeringen

Inrikes

Magdalena Andersson: ”En Nato-ansökan skulle öka spänningarna”

Publicerad 3/8/2022
Annons

Sverige ska inte ansöka om medlemskap i Nato. Åtminstone inte just nu. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff idag.

Under fredagen träffade Magdalena Andersson partiledarna för de övriga riksdagspartierna för att diskutera kriget i Ukraina. Efter partiledarträffen mötte statsministern pressen för att kort förklara vilka åtgärder regeringen vidtar med anledning av kriget.

Ryssland anklagas för folkmord

Vid pressträffen berättar Andersson att Sverige, tillsammans med 38 andra länder, anmält Ryssland till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Bland annat anklagas landet för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

LÄS MER: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”

– Ryssland bedriver en allt mer brutal och urskiljninsgslös krigföring som drabbar Ukraina och den civila befolkningen i Ukraina. Inte minst den beskjutning vi ser av städer med artilleri. Här är den svenska regeringens hållning glasklar: Rysslands krig i Ukraina är olagligt, men även under olagliga krig ska krigets lagar följas, säger Andersson.

Regeringen kräver bland annat att allt våld mot civila i Ukraina ”omedelbart upphör”.

Förstärker försvaret

Miljoner ukrainare har flytt från Ukraina undan den ryska invasionen, men Magdalena Andersson upprepar att Sverige inte ska ta emot lika många invandrare som under migrantkrisen 2015. Istället vill hon att flyktingarna fördelas ”solidariskt” inom EU.

LÄS MER: Magdalena Andersson vill inte ta emot flyktingar från Ukraina

Hon vill dessutom ”skynda på” arbetet med att förstärka det svenska försvaret och lyfter fram ett trilateralt försvarssamarbetet mellan Sverige, Finland och USA. Däremot vill Andersson inte att Sverige ansöker om Nato-medlemskap. Åtminstone inte just nu.

– Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget, så skulle det ytterligare destabilisera den här delen av Europa. Det skulle öka spänningarna i Europa, och Sverige skulle bidra till att destabilisera läget ytterligare, säger statsminister Magdalena Andersson.

LÄS MER: VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons