Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hävdar i en artikel i en tysk tidning att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill riva alla moskéer i Sverige. Något partiet nu säger beror på en översättningsmiss.

Det är under måndagen som Magdalena Andersson publicerar en debattartikel i Vorwärts – tyska socialdemokraternas centrala partiorgan. Artikeln har rubriken ”Otämjd vid makten: Hur högerpopulister undergräver demokratin” och handlar om den SD-stödda regeringen.

Antidemokratisk retorik

Det är en mörk bild av Sverige som den svenska S-ledaren målar upp för sina tyska partikamrater, där hon varnar för att låta ett parti som Sverigedemokraterna få inflytande.

Att SD får vara med och styra ”hotar undergräva demokratin och sammanhållningen i vårt samhälle”, skriver hon, och hävdar att demokratin är i fara.

”Sverigedemokraterna riktar ’dränera träsket’-retorik mot våra myndigheter, mot media (i synnerhet mot de statliga medierna) och mot civilsamhället”, påstås det i artikeln som senare fortsätter:

”Företrädare för regeringsunderlaget ifrågasätter aktivt journalisters legitimitet när de kritiserar makthavare, samtidigt som de utövar påtryckningar mot fria medier och statsförvaltningen och attackerar dem verbalt.”

Påstående: Åkesson vill riva alla moskéer

Magdalena Andersson hävdar också i sin debattartikel att SD-ledaren vill riva alla moskéer i Sverige.

”I november förra året höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmi Åkesson ett tal till sitt parti: Sverige borde konfiskera och riva alla moskéer, sade han”, skriver hon.

Anderssons påstående har kritiserats, då det Åkesson sade förra året var att: ”På sikt behöver vi börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället.”

Till Dagens nyheter säger Magdalena Anderssons stab att det handlar om en felöversättning, och ordet ”alla” har sedan dess strukits från artikeln.

Att den socialdemokratiska partiledaren vänder sig till utländsk press för att svartmåla situationen i Sverige kritiseras. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gjorde liknande utspel i Financial times 2018 och fick hård kritik för det från Socialdemokraterna.

Och Jimmie Åkesson tycker inte om att bli felciterad i utländsk press. ”Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige”, skriver han i en kommentar till S-märkta Aftonbladet.