På onsdagsmorgonen meddelade Annie Lööf att Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson (S) som statsminister och vid omröstningen i riksdagen röstades hon fram med minsta möjliga marginal med siffrorna 117 ja och 174 nej.

Enligt svensk lag blir talmannens förslag till statsminister vald om inte en majoritet, det vill säga 175 ledamöter, röstar nej. I dagens votering var det en enda röst från att Andersson (S) skulle falla. Men så blev det inte och således blir Magdalena Andersson Sverige första kvinnliga statsminister. Därmed ansluter hon sig till de kvinnliga statsministrarna i Norge, Danmark och Finland.

Då Andersson röstades fram fick hon delvis stående ovationer från riksdagen där vissa lagt stor vikt vid att Sverige får en kvinnlig statsminister.

Det återstår dock att se ifall det blir med M/SD/KD:s budget Andersson ska regera med. Efter att Centerpartiet även meddelat att man inte kommer stödja regeringens budget innebär det förmodligen att det blir oppositionens budget som kommer bli den som går igenom. Omröstningen om den sker i eftermiddag kl 16.

Under debatten som föregick omröstningen gjorde Jimmie Åkesson klart att Sverigedemokraternas förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) är förbrukat och ifall han skulle återkomma som minister i den nya regeringen kommer man att väcka misstroende mot honom.

Bolund kontrade med att på Twitter vara stolt över Åkessons misstroende-hot: