magdalena andersson pengar

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Jonn Leffmann, CC BY 3.0

Ekonomi

Magdalena Andersson: ”Vi måste höja skatterna”

Publicerad 2/12/2021
Annons

I en intervju med Svenska Dagbladet säger finansminister Magdalena Andersson (S) att Sverige behöver höjda skatter för att minska klyftorna.

Det är i kölvattnet av diskussionerna kring växande obalanser och ekonomiska klyftor, som man befarar har ökat under pandemin, finansministern ger sig in i debatten.

Enligt Andersson är det ännu för tidigt att säga hur pandemin påverkat klyftorna under det senaste året. Desto säkrare är hon dock på att skatterna måste höjas ännu mer.

LÄS ÄVEN: KLART: Ja till regeringens chockhöjning av fordonsskatten

– Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer. Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen, säger Magdalena Andersson till SvD.

Skevt fördelat kapital

Vidare menar hon att de ekonomiska klyftorna är alldeles för stora både avseende inkomst och förmögenhet. Detta menar hon kan leda till att det kan finnas bra idéer i befolkningen som inte blir verklighet på grund av att vi har för skevt fördelat kapital.

LÄS ÄVEN: Finansministern vill höja skatten ytterligare – ska säkra välfärden

– Vi hade gärna gjort mer. Men jag blev ju hotad av missförtroendevotum i riksdagen om jag gick fram med ytterligare förslag för att öka rättvisan, säger Magdalena Andersson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1248”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons