Socialdemokraternas partiledare vill “gärna” dra in de svenska medborgarskapen för gängledare. Det hävdar hon i dagens partiledardebatt i riksdagen.
Det där är ju inte sant! svarar statsminister Ulf Kristersson.

Under tisdagen presenteras SOU 2025:1 – Skärpta krav för svenskt medborgarskap. Det är den första statliga offentliga utredning som presenteras i år.

I utredningen, som pågått sedan september 2023, presenteras förslag på lagändringar som ska göra det möjligt att i vissa fall dra in svenska medborgarskap för invandrare.

Inspireras av Danmark

Regeringen har under utredningens gång främst inspirerats av Danmark. De svenska politikerna vill emellertid inte gå lika långt som den danska lagpraxisen gör.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Bland annat ska endast den med dubbelt medborgarskap kunna bli fråntaget sitt svenska medborgarskap, något som inte är ett krav i Danmark. Flera invandrare i Danmark har de senaste åren gjorts statslösa sedan deras danska pass dragits in. De danska myndigheterna menar att de kan återfå medborgarskap i sina hemländer.

Dessutom fokuserar utredningen på att endast dra in medborgarskap för dem som begått brott mot rikets säkerhet, eller som lämnat vilseledande uppgifter, hotat eller mutat sig till sitt medborgarskap.

Att dra in medborgarskap för gängkriminella, något som sedan några år tillbaka är möjligt i Danmark, är inte aktuellt i Sverige, enligt utredningen.

Socialdemokraterna på tvären

Det råder i riksdagen bred enighet om det utredningen säger om att dra in medborgarskap för invandrare som begår brott mot rikets säkerhet, eller som fått medborgarskapet på falska premisser. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot.

Regeringspartierna, det till säga Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna samt stödpartiet Sverigedemokraterna, vill emellertid gå längre än så. De vill att även gängkriminella invandrare ska kunna bli av med dem.

Under onsdagsförmiddagen debatteras frågan i riksdagen. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under debatten att det länge “varit alldeles för lätt att bli svensk medborgare”, och tillägger sedan:

– Det räcker inte att bara skärpa kraven. På min sida av politiken vill vi att den som har dubbelt medborgarskap, och som begår systemhotande brottslighet, ska kunna bli av med sitt svenska medborgarskap.

Något som Socialdemokraterna alltså motsätter sig i utredningen.

Nytt besked från S?

Under riksdagsdebatten ger dock Magdalena Andersson ett annat besked. I ett replikskifte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hävdar hon att även hon vill dra in medborgarskap för gängkriminella.

– Jag skulle gärna se att vi kunde ha en lagstiftning så att vi kan ta ifrån gängledare deras svenska pass. Man har jobbat med det i kommittén, vi socialdemokrater var konstruktiva för att hitta en lösning, men man lyckades inte komma fram med en lösning, påstår hon.

Ett budskap hon senare upprepar i debatt med statsminister UIf Kristersson:

– Jag tycker också att gängledare ska kunna bli av med sitt medborgarskap, säger hon men påstår sedan att man “hittade ingen sådan lösning”.

Kristersson: “Inte sant”

Det är ett besked som får statsministern att reagera.

– Men herr talman, det där är ju inte sant. Man hittade ingen sådan lösning? Nej, för Socialdemokraterna sade nej. Vad ska vi andra göra åt det? frågar han sig och uppmanar oppositionsledaren:

– Ni har en chans till. Ändra er!

Den socialdemokratiska kritiken bygger på att regeringens förslag för indragna medborgarskap för gängkriminella är “allt för brett”. S-ledaren passar på att få in en pik mot Åkesson när hon förklarar sitt partis ståndpunkt:

– Jag tycker såhär: Om man umgås med gängkriminella så nära att man till och med bjuder in dem till sitt eget bröllop. Det kanske är en orsak till att man ska förlora jobbet, men man ska inte förlora sitt medborgarskap på grund av det, säger Magdalena Andersson.