Sverige, som under många år försökt etablera sig som en ”humanitär stormakt”, har blivit ett självklart val för många som lämnat instabila länder i Afrika och Mellanöstern. Nu när krig hägrar i Europa säger statsminister Magdalena Andersson (S) att eventuella ukrainska flyktingar inte är välkomna.

Det spända läget i Ukraina uppges när som helst kunna bryta ut i fullt krig. I Polen förbereds inför en flyktingvåg från grannlandet. Över 3 000 amerikanska soldater är på plats i Polen. Enligt uppgift från det amerikanska försvarsdepartementet ska de bland annat assistera med flyktingmottagandet.

Cirka 44 miljoner människor bor i Ukraina. Vice har rapporterat om hur flertalet väldigt välbeställda ukrainare redan har flytt landet. Om krig bryter ut väntar en humanitär katastrof, varnar Amnesty International.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Amerikansk krigshets står Ukraina dyrt”

”Andra länder får ta ansvar för ukrainska flyktingar”

– Det är skrämmande att föreställa sig vilken omfattning flyktingkrisen kan nå i händelse av att fientligheterna i Ukraina eskalerar. Det kommer att bli en världsomfattande humanitär katastrof med miljontals flyktingar som söker skydd i angränsande europeiska länder, säger Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard i ett pressmeddelande.

Sverige kommer dock inte att vara ett stort mottagarland för ukrainska flyktingar, säger statsminister Magdalena Andersson (S). Hon uppger sig redan ha varit i samtal med EU för att begränsa möjligheterna för ukrainare att komma till Sverige.

Till skillnad från hur regeringen sett på migrationsströmmarna från geografiskt och kulturellt betydligt mer avlägsna Afrika och Mellanöstern anser man nu att ”andra länder får ta ansvar för ukrainska flyktingar”, uppger DN.

LÄS ÄVEN: Förtroendet för Magdalena Andersson fortsätter öka

Statsministerns moraliska kompass ifrågasätts

– Jag har varit väldigt tydlig när jag diskuterat detta med mina kollegor i EU att vi aldrig kan komma tillbaka till situationen vi hade 2015. Länderna måste ta ett gemensamt ansvar för flyktingar som kommer till EU. Från svensk sida tog vi 2015 större ansvar än något annat land. Här måste andra länder vara med och stötta, säger statsministern.

Magdalena Anderssons ställningstagande väcker förundran hos många. I sociala medier ifrågasätts statsministerns moraliska kompass av bland andra riksdagsledamoten Hans Eklind (KD).