S-ledaren Magdalena Andersson har rykte om sig att lätt bli arg. När hon därför gavs smeknamnet ”Arga Andersson” blev hon ännu argare. Nu har temperaturen på Anderssons ilska höjts ännu ett snäpp över att statsminister Ulf Kristersson (M) inte stoppar medier som kritiserar Socialdemokraternas politik.

Socialdemokraternas främsta partiorgan, Aftonbladet, gjorde nyligen en genomlysning av Sverigedemokraternas populära Youtube-kanal Riks. Inslagen har ofta en S-kritisk vinkel, något som retat upp Magdalena Andersson.

Från socialdemokratiskt håll har det länge haglat invektiv som ”rasister”, ”fascister”, ”nazister”, ”bruna” över Sverigedemokraterna. Men när det stora röda partiet får smaka några beska droppar av sin egen medicin är upprördheten stor.

Hittat enstaka fula ord i Riks reportage

Aftonbladet säger sig ha hittat enstaka förekomster av tillmälen som ”parasiter”, ”förrädare” och ”termiter” i de många hundratals programinslag som Riks publicerat. Enligt Magdalena Andersson är det ett avhumaniserande tonläge som hon tror kan inspirera människor till våldsdåd mot socialdemokrater.

Hon riktar nu därför en fråga till statsminister Ulf Kristersson om hur länge till han tänker fortsätta tillåta S-kritisk media i Sverige med en åtföljande uppmaning att agera för att stoppa sådan journalistik:

– Frågan måste ställas till Ulf Kristersson, var går hans gräns? När ska han säga ifrån mot Jimmie Åkesson? Det är väldigt allvarligt att man sprider budskap med den typen av tonläge. Det är något som Jimmie Åkesson måste stå till svars för. Och inte bara han – Ulf Kristersson väljer att samarbeta med Jimmie Åkesson och ger därmed SD en helt annan legitimitet.

Vill att Åkesson ställs inför ultimatum

Utspelet tolkas som ett ultimatum från Andersson till Kristersson att ställa Åkesson inför ett ultimatum – antingen tvingar statsministern Sverigedemokraterna att upphöra med sin S-kritiska journalistik eller så avbryter regeringen samarbetet med SD.

Genom att fortsätta samarbeta med Jimmie Åkesson ”legitimerar” Ulf Kristersson enligt Andersson att Socialdemokraterna kritiseras i media och ger kritiken ”extra styrka”.

Håller SD ansvarigt för mordet i Almedalen

S-ledaren menar att SD:s kritik mot hennes parti kan trigga människor till våldsdåd. Ett sådant som hon håller Åkessons parti ansvarigt för att genom sitt ”höga tonläge” ha inspirerat till är knivmordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen förra året.

När Andersson får frågan om hon inte själv har några retoriska försyndelser på sitt samvete som bidragit till att skruva upp tonläget i den politiska debatten, svarar hon att ”Jag försöker att alltid uttrycka mig korrekt”.

I motsats till Socialdemokraterna anser Andersson att Sverigedemokraterna inte ägnar sig åt politik utan åt ”propaganda” och kräver av partiet att ”sluta med det”. Och om Åkesson inte självmant tar journalisterna på Riks i örat så att de upphör med att kritisera Socialdemokraterna menar hon att Kristersson måste ta Åkesson i örat för att denne ska stoppa S-kritiken.

– Ta ert ansvar, sluta med den här typen av propaganda. Det gäller direkt Jimmie Åkesson men Ulf Kristersson måste höja rösten och tydligt markera att här går en gräns. Att Ulf Kristersson har gränser.

SD: ”Magdalena Andersson borde skämmas”

Varken Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson har i skrivande stund kommenterat Magdalena Anderssons utspel. SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver dock följande i ett pressmeddelande:

”Efter alla år av glåpord och hat som Magdalenas parti öst över Sverigedemokrater så utgör hennes uttalande faktiskt ett ganska skrämmande exempel på total frånvaro av självinsikt. Hon borde skämmas.”