Nyligen beslutade styret i Köln att man ska tillåta böneutrop via högtalare i 35 moskéer runtom i staden. Enligt en ny opinionsmätning har man dock inte det tyska folket med sig.

Samnytt rapporterade i veckan om Köln där borgmästare Henriette Reker säger att beslutet om böneutrop på fredagar är ett uttryck för ”respekt och tolerans”.

– Beslutet är ett uttryck för att Köln lever med mångfald. Muslimer är en integrerad del av Kölns befolkning. Den som tvivlar det ifrågasätter Kölns identitet och fredliga samexistens, sa Reker.

LÄS ÄVEN: Tysk stad tillåter nu böneutrop från moskéer

Men nu visar det sig att Reker inte har folket med sig. I en ny opinionsmätning framgår att en stor majoritet av tyska folket inte vill lyssna till böneutrop i sin vardag.

Den specifika frågan man ställde var ifall böneutrop bör vara lika vanligt förekommande som kyrkklockor i Tyskland. Resultatet blev att 76 procent säger nej, 18 procent ja och sex procent hade ingen åsikt.

Stora skillnader mellan grupper

Fördelat på åldersgrupper är det framför allt äldre som inte är bekväma med böneutrop. I gruppen 50-64 år sa 80 procent nej medan 23 procent i gruppen 18-29 år är för.

Stora skillnader finns även fördelat på partipreferens. Mer än 90 procent av anhängare av Alternativ för Tyskland säger nej medan över 40 procent av miljöpartister säger ja.

LÄS ÄVEN: KLART: Karlstad islamiseras med jättemoské – överklagan tas inte upp

Katoliker är också mer negativt inställda än protestanter.