Socialdemokraterna tar med hjälp av Moderaterna över makten i Hässleholm sedan kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) utpressats av en kriminell man.
– De har lämnat och gått över till den röda sidan, säger Hanna Nilsson om Moderaterna.

Sverigedemokraterna gjorde i höstas ett rekordval i Hässleholm. Med 29,8 procent blev partiet kommunens klart största och bildade en SD-ledd allians tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Folkets väl.

Lokalavdelningens ordförande Hanna Nilsson, som även sitter i SD:s partistyrelse, utsågs till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Maktskifte

Men nu går det SD-ledda styret redan mot sitt slut. Den 22 maj väntas socialdemokraten Lena Wallentheim väljas till ny kommunstyrelseordförande sedan Moderaterna hoppat av för att istället stödja ett S-lett styre.

– De har lämnat och gått över till den röda sidan, kommenterar Hanna Nilsson för Samnytt.

Lena Wallentheim (S) och Linda Bengtsson (M). Foto: Socialdemokraterna Hässleholm

Därmed hamnar SD i opposition, tillsammans med KD och Folkets väl. Det nya S-ledda styret får förutom M även stöd av L, C, V och MP.

Anledningen till det moderata avhoppet är en ljudinspelning som läckt ut där Hanna Nilsson uttrycker sig nedsättande om en moderat tidigare politiker samt om tjänstemän på kommunen.

”Jävla idioter”

Hanna Nilsson berättar för Samnytt att hon haft en privat relation med en företagare i kommunen som hon försökt hjälpa. Bland annat har företagaren engagerat sig för att ta emot flyktingar från Ukraina.

– Jag har lagt nästan 30 000 av mina egna pengar till att köpa mat och kläder, säger hon.

När Hanna träffat företagaren har de bland annat diskuterat en juridisk tvist denne har med kommunen. SD-politikern har påpekat att hon som politiker inte kan lägga sig i tjänstemäns beslut, men samtidigt uttryckt sitt stöd för företagaren.

Det hon inte vetat om är att företagaren spelat in samtalen med henne i smyg.

– Jävla idioter! säger hon bland annat i en inspelning när hon pratar om kommunens tjänstemän och den moderate politikern.

Utpressning

I mars i år kontaktar företagaren Hanna Nilsson med ett krav: Han vill att kommunen köper hans förlusttyngda verksamhet för 12,5 miljoner kronor. Om hon som politiker inte ser till att kommunen gör det, kommer han läcka ljudinspelningarna till media.

SD-kommunalrådet vänder sig till polisen och anmäler den 10 mars företagaren för utpressning. Tre dagar senare läggs inspelningarna ut på en blogg som drivs av en före detta journalist.

– Jag gick direkt och polisanmälde det, och sade att då får han släppa inspelningar. Ingen ska få utpressa mig, säger hon till Samnytt.

I de texter bloggen publicerar riktar företagaren fler grova anklagelser mot henne som det dock saknas belägg eller grund för. Anklagelserna har även spridits av statsmedierna.

”Inte bra”

Hanna Nilsson har fortsatt stöd från sitt parti, både lokalt, från distriktet och på riksnivå. Moderaterna i Hässleholm har dock förlorat förtroendet för henne.

– Jag har pratat illa om tjänstemän och andra politiker. De tycker inte det är bra, och det är det såklart inte. De vill att jag ska avgå för att jag har gjort det, säger hon till Samnytt.

– Vi tycker det är lite överdrivet, fortsätter hon och menar att hon inte är den enda som ibland pratar illa om andra:

– De andra politikerna snackar också skit. Skillnaden är att jag blivit smyginspelad.

Kriminell bakgrund

Den företagare som spelat in Hanna Nilsson i smyg har en kriminell bakgrund. Han har flera gånger dömts för brott, och har förutom fängelse i Sverige även suttit frihetsberövad i Finland och i Dubai.

– Han har ett väldigt kriminellt förflutet. Det visste inte jag om från början, säger Hanna Nilsson och menar att hon kände sig hotad att hålla med företagaren och säga negativa saker om kommunens tjänstemän och politiker.

– Jag får se mig själv som lite skyldig som haft med den här mannen att göra. Han har haft en baktanke. Man spelar inte in någon om man inte har en baktanke med det. Baktanken var det här utpressningsförsöket, säger Hanna Nilsson.