I ett Facebookinlägg erkänner Malena Ernman att dottern Greta Thunbergs strejk har regisserats av proffs.

Många har förvånats över hur fort och stort Gretas klimatstrejk blev uppmärksammad av gammelmedia i Sverige och även i omvärlden. Numera anses ”Klimat-Greta”  vissa kretsar vara en talesperson och expert när det gäller klimatförändringar.

På flera håll diskuteras om en PR-byrå står bakom kampanjen med Gretas strejk. Tidningen Nya Tider skrev i december att det är en påverkansoperation som leds av PR-experten Ingmar Rentzhog, en person med kopplingar till flera propagandaorganisationer.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen i fake news-offensiv: Greta Thunberg talade inför tomma stolar på ”klimatmötet”

I slutet av december uppmärksammade bland annat Samhällsnytt att Gretas tal vid klimatmötet i Polen skedde inför tomma stolar samtidigt som det målades upp i media för att ha hållits inför världsledare som applåderade. Nu svarar Malena Ernman på kritiken i ett inlägg på Facebook.

Professionell lobbyist
I inlägget står det att Bo Thorén rekryterat Greta till sin kampanj om att barn ska klimatstrejka. Thorén är styrelseledamot i miljöföreningen Fossilfritt Dalsland och även initiativtagare i Sverige till den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion.

Fossilfritt Dalsland är en lobbyverksamhet som vill påverka kommuner, näringsliv, akademi, medborgare med flera aktörer för att snabbt ställa om samhället. Deras målsättning är att Dalsland senast 2030 helt har upphört med att använda fossila bränslen.

I november uppmärksammade vänstertidningen ETC att den rebelliska klimatrörelsen Extinction Rebellion nu startar upp i Sverige. Rörelsen ska med direkt aktion och civil olydnad som verktyg tvinga makthavare att agera för att rädda klimatet. I Storbritannien har rörelsen skapat tidningsrubriker och flera deltagare har blivit gripna av polis.

I artikeln skriver ETC att rörelsen närmast ska anordna ett uppstartsmöte i Göteborg och sedan en aktion med civil olydnad i Stockholm. Initiativtagaren till rörelsen i Sverige är Klimat-Gretas kompanjon Bo Thorén. Han förklarar varför den radikala rörelsen behövs i Sverige.

– De etablerade miljöorganisationerna riskerar att bli försiktiga och en del av ­etablissemanget. Vi har ­ingenting att förlora och allt att vinna”, säger Thorén.

Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han kontaktade Greta och några andra unga efter att hon kom tvåa i Svenska Dagbladets skrivtävling för klimatet i maj 2018. Han hade fått tanken på en skolstrejk från skolskjutningarna i Florida där barnen vägrade gå till skolan på grund av det som hänt. Men ingen var intresserad av att göra det så då bestämde Greta sig för att göra det själv. Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan.

I ett flertal inlägg på Twitter visar Thorén sitt engagemang för Gretas strejk och uppmanar fler elever att strunta i skolgången.

Ernman erkänner hjälp
Nu framkommer uppgifter från Ernman om att dottern har fått utomstående hjälp i sin klimatstrejk.

Sista månaden har hon tagit emot frivillig, idéell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon ”PR-byrå.” Hon stöder vissa ideella organisationer som Greenpeace, 350.org, We Dont Have Time och Every Breath Matters men hon har inte fått någon ekonomisk ersättning för någonting. Och så kommer det förbli. Vi betalar själva för resor, mat och logi och hon reser på lov eller med skolans samtycke.”

Den omdiskuterade boken som familjen Ernman/Thunberg har författat nämns också. Boken har kritiserats för att vara ett sätt att tjäna pengar på den pågående kampanjen om klimatstrejk. Ernman hävdar dock att ”all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov”.

Det skrivs mycket om min dotter Greta. Och i Sverige skiljer sig det som skrivs mycket från i övriga världen. Så jag…

Posted by Malena Ernman on Monday, January 7, 2019