Samhällsnytt kan berätta att Malmö hittills har lagt nära tre miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på uppehälle för illegala migranter i kommunen. Enligt Sverigedemokraterna i Malmö kommer den totala kostnaden för socialbidrag i staden nå 1,2 miljarder kronor.

I maj förra året rapporterade Samhällsnytt hur det socialdemokratiskt styrda Malmö stad, där partiet i det senaste valet kammade hem 31 procent av rösterna, år 2018 betalade ut nio miljoner kronor i bidrag till illegala invandrare samtidigt som Stadsmissionen i staden larmade om ett växande antal svenska fattigpensionärer som inte kan leva på pensionen.

LÄS ÄVEN: 9 miljoner skattekronor i bidrag till illegala invandrare i Malmö senaste året

Saknar tillstånd att vistas här

Samhällsnytt har nu tagit del av en färsk rapport från Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad som månadsvis redovisar omfattningen av ekonomiskt bistånd under perioden mars 2018 – april 2020 för personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige.

I denna grupp ingår personer som har fått ett utvisningsbeslut, personer vars uppehållstillstånd har löpt ut eller återkallats och personer som aldrig har sökt något tillstånd. Det handlar även om hitresta tiggare och andra EU-medborgare samt deras familjemedlemmar som saknar uppehållsrätt i Sverige.

Ökade kostnader sedan januari

Kartläggningen nedan visar att Malmö stad förra året betalade ut hela 8 182 699 kronor till illegala migranter. I år har staden hittills betalat ut 2 726 147 kronor till denna grupp.

SD: ”S måste försörja väljarbasen”

Twitter skriver Nima Gholam Ali Pour, som är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna lokalavdelning i Malmö, att kostnaden för socialbidrag kommer att nå hela 1,2 miljarder kronor i slutet av året. ”Socialdemokraterna måste försörja väljarbasen, på skattebetalarnas bekostnad självklart” konstaterar han som det politiska incitamentet bakom miljardrullningen.

Beror inte på coronakrisen

Vidare skriver Ali Pour att arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö kommer att ha ett underskott på 434 miljoner kronor i slutet av året. Han understryker att lejonparten av underskottet inte har med rådande coronakris att göra.

LÄS ÄVEN: Glädjebeskedet i bankrutt-Malmö: kommunala stödet till muslimsk Eid-festival ska utökas

authorimage