Hittills i år har mer än 200 bilar till ett värde av tio miljoner kronor satts i brand i den mångkultursutsatta staden. Det är ändå en förbättring sedan toppen 2017 då i en bil tändes på om dagen i genomsnitt. 2022 hade Malmö 70 bilbränder per 100 000 invånare – flest i landet.

Värdet för de 368 polisanmälda bilbränderna 2017 ligger enligt försäkringsbolagens beräkningar på nästan 20 miljoner kronor. Värst drabbat har de östra delarna av Malmö, Husie och Rosengård, varit.

LÄS ÄVEN: Antalet bilbränder ökar – varför vet ingen

– Det känns som någon form av storstadsfenomen. Men vi upplever inte att vi har några toppar av bilbränder i Malmö just nu. Det är mer ett konstant flöde av bilbränder, säger Erik Åberg, chef för lokalpolisområde söder i Malmö, till Sydsvenskan.

– I vissa fall har vi uppfattat det som att det blir en trend. En del av bilbränderna är ungdomar som gör nån form av protestaktioner. Men det är ganska spretigt. I många fall är det inga tydliga mönster.

Få döms

Ytterst sällan döms någon för brotten. Under fjolåret klarades bara 13 fall upp i hela region syd, som inkluderar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

– Det är oerhört svårt att försöka förebygga och förhindra. I våras var det också någon person som härjade i stan och brände. Vi har försökt att se hur och vad vi kan göra för att jobba förebyggande och förhindra, men det är supersvårt. Det är precis som med inbrotten, det kan ske precis varsomhelst, säger Malin Morän, kommunpolis på Rosengård.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Bostadsområdet väcks av bilbränder