Samhällsnytt kan återigen berätta om hur Malmö fortsätter att forsla ut skattebetalarnas pengar på projekt som av många uppfattas som problematiska. Det islamistkopplade studieförbundet Ibn Rushd har mottagit hundratusentals kronor för en Eid-festival i Folkets Park, trots att den aldrig hölls på grund av rådande pandemi. Istället ordnade man en bantad digital variant där terrorkopplade Islamic Relief medverkade. När Samhällsnytt ringer ansvariga vill man ”reda ut”.

I februari uppmärksammade Samhällsnytt hur Malmös S-ledda styre utökade skattebetalarnas ekonomiska stöd till det muslimska högtidsfirandet Eid. Detta motiverades med att man var ”för ett öppet och välkomnande Malmö”. Samtidigt kunde vi med hänvisning till ekonomiska rapporter berätta att staden saknar hundratals miljoner i budgeten.

LÄS ÄVEN: Glädjebeskedet i bankrutt-Malmö: kommunala stödet till muslimsk Eid-festival ska utökas

Med rådande coronapandemi har året Eid-firande i Folkets Park i Malmö ställts in. Men Samhällsnytt kan visa att staden trots detta kan betalat ut hela 200 000 kronor till det kritiserade islamistkopplade studieförbundet Ibn Rushds verksamhet bokfört som avsett för ”Eid-festivalen”.

Muslimska brödraskapet styr Ibn Rushd

Ibn Rushd är ett studieförbund som kritiseras för att regelmässigt bjuda in antidemokratiska föreläsare och även försöka bygga upp ett islamiskt parallellsamhälle i Sverige.

År 2017 publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en rapport författad av terrorforskaren Magnus Norell där man påvisade starka band till Muslimska brödraskapet. Aktiva i organisationen Muslimska brödrskapet har även beslagits med att stödja terrorism.

I rapporten går det bland annat att läsa att ”ledningen är helt styrd av Muslimska brödraskapet”.

Digital festival med terrorfinansiär 

Med anledning av rådande pandemi har Ibn Rushd istället för fysiska festivaler runt om i landet anordnat en digital rikstäckande sådan via Facebook. Det framgår av inbjudan att omkring tusen personer var intresserade av att delta och omkring 300 personer sedan också tackade ja att delta i evenemanget.

I inbjudan går det även att läsa att biståndsorganisationen ”Islamic Relief” – som baserar sin verksamhet på islamsk värderingsgrund och enligt terrorforskaren Magnus Norell även har kopplingar till Muslimska brödraskapet – står bakom projektet.

Islamic Relief är inte vilken biståndsorganisation som helst. I juni år 2018 presenterade den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum en rapport i vilken man kopplar organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Enligt tankesmedjan leds många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen av individer som kan anses vara extremister.


Islamic Relief. Foto: Faksimil Facebook

En miljon från Stockholm till al-Qaida

Biståndsorganisationen har sedan lång tid tillbaka anklagats för att finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I rapporten skriver Middle East Forum även att Ryssland år 2005 anklagat Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

Även flera banker, såsom schweiziska UBS och brittiska HSBC, har agerat mot biståndsorganisationen genom att stänga ned deras konton på grund av misstankar om finansiering av terrorism.

År 2015 avslöjade Expressen att biståndsarbetaren Ihab Hallak hos Islamic Relief samlat in närmare 900 000 kronor i Stockholms moské som sedan slussades vidare till den salafistiska al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten i Syrien.


Al-Nusra-fronten som numera heter Jabhat Fateh al-Sham. Faksimil Facebook

Stjernfeldt Jammehs kontor: ”Hon är inte på jobbet”

På fredagen sökte Samhälsnytt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för att höra hur man motiverar beslutet att betala ut de 200 000 kronorna trots att festivalen är inställd.

Malmö stads kontaktcenter meddelade oss att Stjernfeldt Jammeh var på jobbet och tillgänglig. Men däremot kunde de inte koppla utan att först tala med henne.

När vi väl kopplas in på kontoret får vi istället tala med socialdemokraten Oscar Rauer som är politisk sekreterare åt S-toppen. Vi säger att vi önskar prata med Stjernfeldt Jammeh. Han påstår då i motsats till tidigare information att Stjernfeldt Jammeh inte är på jobbet.

Nedan från vänster Stjernfeldt Jammeh och Rauer.

A visit by our Mayor Katrin Stjernfeldt Jammeh and her colleague Oscar Rauer today at Gnistan, a very successful place…

Posted by Rolfsdotter AB on Wednesday, December 18, 2019

Jag söker Katrin.

– Jaaa, Katrin Stjernfeldt Jammeh! Ja… nej, hon ehh… är inte… på jobbet idag. Hon ehh… men vem är det som söker henne? Jag är hennes politiske sekreterare.

Simon Kristoffersson från tidningen Samhällsnytt. Jag har en fråga om en utbetalning för Eid-festivalen i Folkets Park. Ni har betalat ut 200 000 kronor trots att festivalen är inställd. Hur motiverar ni det?

– Ahhh… okej. Ehh… Ja ja ja…. Jag är… Det är inte riktigt mitt område och jag har ingen annan kollega i tjänst. Jag får nog kolla lite och återkomma till dig. Ehm…

Kan jag förvänta mig ett svar från Katrin innan helgen?

– Ja, okej… Jag kan höra av mig i eftermiddag.

På fredagseftermiddagen mottar Samhällsnytt ett meddelande från Rauer i vilket han hävdar att man kräver tillbaka utbetalda pengar i sin helhet.

Har nu rett ut det hela. Den 30 mars beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att beslutade och utbetalade medel till arrangemang som ställts in pga corona, såsom Eidfestivalen, ska återbetalas i sin helhet. Om arrangören har upparbetade kostnader kan det bli aktuellt att den får behålla en del av bidraget (utifrån den finansieringsgrad som slagits fast i det ursprungliga beslutet om stöd). Ev. utbetalde pengar kommer alltså att återkrävas, om det inte redan skett.

Pengarna betalades ut trots stoppbeslut

Samtidigt kan Samhällsnytt berätta att trots att beslutet om att utbetalade medel till arrangemang som ställts in på grund av coronasmittan ska återbetalas i sin helhet togs 2020-03-30 betalade stadskontoret 2020-04-02 – det vill säga flera dagar efter beslutet – ut de 200 000 kronorna av skattebetalarnas pengar till Ibn Rushd.

SD: ”Vi kommer aldrig bevilja pengar till Ibn Rushd”

Samhällsnytt har även kontaktat Magnus Olsson som är oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Malmö. Han bekräftar att det finns ett sådant beslut taget den 30 mars i kommunstyrelsen arbetsutskott.

SD har däremot inga uppgifter om att pengarna verkligen har återkrävts men Olsson tydliggör att partiet kommer följa upp och säkerställa att det görs.

SD Malmö har inte och kommer aldrig att bevilja pengar till Ibn Rushds Eid-festivaler eller liknande. Stämmer uppgifterna är det bra om pengar som utbetalats återkrävs. Det bästa är såklart att den här typen av arrangemang inte får några pengar alls. Det är vår inställning och den ligger fast.

”För ett öppet och välkomnande Malmö”

I samband med att kommunen i februari beslutade att utöka skattebetalarnas bidrag till den muslimska festivalen publicerade Stjernfeldt Jammeh (S) ett inlägg på Facebook där hon stoltserade på bild sitt eget deltagande vid den årliga Eid-festivalen som anordnas i samband med att den muslimska fastemånaden Ramadan avslutas.

I inlägget skrev Sternfeldt Jammeh att den ekonomiska satsningen sker ”för ett öppet och välkomnande Malmö”.

Idag beslutade vi i kommunstyrelsens arbetsutskott att utöka kommunens stöd till den numera årliga Eid festivalen i…

Posted by Katrin Stjernfeldt Jammeh on Monday, February 17, 2020

Ekonomisk kris trots miljarder i kommunalt utjämningsstöd

Samtidigt som S-styret i Malmö stad fortsätter att spendera skattebetalarnas pengar på illegala migranter, diverse ifrågasatta kulturprojekt och islamistkopplade studieförbund visar rapporter att Malmö har en extremt svår ekonomisk situation. Detta trots att staden får över 6 miljarder kronor i så kallat kommunalt utjämningsstöd från staten och andra kommuner.

Stödet är det i särklass största som någon svensk kommun erhåller och står för en fjärdedel av staden totala budget. Utan det hade Malmö för länge sedan kraschat i kommunal konkurs. Stadens kostnader för socialbidrag beräknas i år landa på på 1,2 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Ramadanfest i Malmö arrangerades av hårdföra islamister – hyllas okritiskt av Sydsvenskan

authorimage

Tyckte du den här artikeln var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!