Inrikes

Malmö Stad ordnade lyxlägenhet till kriminellt gäng – bas för droger och bomber

Publicerad 11/26/2018
Annons

I Malmö har kommunen finansierat stödboenden till kriminella individer på uppemot 70 miljoner kronor för att hjälpa till att bryta brottsbanan. Istället har några av stadens aktiva gängkriminella använt utrymmet som samlingsplats och förråd av droger och bomber.

Ett företag i Malmö har helt utan upphandling fått uppgiften att ordna stödboenden till stadens kriminella och utsatta människor. Målet med att ordna stödboenden är att hjälpa personerna att byta väg i livet och helt sluta med brott och droger.

I dag avslöjar SVT Nyheter Skåne att de kriminella som placerats i lägenheter fortsatt begå grova brott under tiden och att socialtjänsten samt företaget som tillhandahåller bostäderna låtit det fortgå.

En del av ett kriminellt gäng från Rosengård tillhandahölls med en femrummare på 180 kvadratmeter i närheten av Malmö centralstation. Lägenheten var utrustad med öppen spis, balkong, mat och regelbunden städhjälp. Upplägget kostade kommunen 1 500 kr per dygn för den ena killen ur gänget och 1 800 kr för den andra, totalt har kommunen betalat 70 miljoner kronor till stödboendet.

Koppling till sprängdåd
Samtidigt som killarna var placerade i lyxlägenheten i centrala Malmö misstänkte polisen att de båda var involverade i utpressningsverksamhet i staden.

I samband med ett sprängdåd mot en fastighet på Höja kunde polisen säkra fingeravtryck. Under polisens utredning genomfördes en husrannsakan i lyxlägenheten som Malmö finansierade, där upptäckte polisen material som använts till sprängladdningar.

I en av de boendes telefoner hittade polisen ett textmeddelanden från en känd kriminell som skickat anvisningar om leveransen av materialet till attacken. Även individen som var känd av polisen som yrkeskriminell var placerad i stödboendets verksamhet, men i en annan lägenhet i Malmö.

I tingsrätten frias den ena av killarna för sprängdådet, men dömdes för att ha förvarat sprängmedlet. Den andra killen dömdes för grov utpressning och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, men friades senare i hovrätten.

Ledande kriminella anställdes
Utöver att stödboendets husrum för kriminella individer, anställs personer som av polisen betraktas som ledande gängkriminella i Malmö.

En av personerna är tidigare dömd för att ha sprängt ett fastighetsbolags kontor och hotat åklagare. Personen greps tillsammans med en arbetskollega i en av stödboendets skåpbilar med droger.

Polisen fullföljde en husrannsakan i samband med händelsen mot personens lägenhet i stödboendet som tillhandahålls gratis. I lägenheten hittade polisen kokain och material för paketering av kokain. Tingsrätten dömde de två anställda för kokainet i stödboendets lägenhet, men en av de anställda friades senare i hovrätten efter att den ena tagit på sig allt ansvar.

Båda fick fortsätta jobba inom företaget efter häktestiden.

Malmö stad svarar
I granskningen av stödboendet har SVT talat med Arbets- och socialförvaltningen i Malmö stad, som är är ansvarig för placeringen av personerna i lägenheterna och ifrågasatt verksamheten.

– Den information som ni lämnar sammanfattningsvis ger så klart en bild av en allvarlig situation som vi behöver titta vidare på. Hur förhåller det sig, har vi vetat om detta, har de insatser vi gett inte haft effekt utan snarare förvärrat situationen – allt detta sammantaget måste vi titta på, säger Katarina Lindeberg, avdelningschef vid socialförvaltningen.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons