Samtidigt som coronasmittan (COVID-19) växer runt om i landet och många håller sig hemma avslöjas det nu att Malmö stad försöker hemlighålla fall. Föräldrar till barn i en förskola fick aldrig veta att personal bar på viruset. När kommunen konfronteras hänvisar de till ”sträng sekretess”.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell kräver att coronadrabbade skolor ska hållas öppna

Det var efter att en person i personalstyrkan vid en förskola i Malmö hade testat positivt för coronaviruset som rektorn samlade övrig personal. Rektorn, som inte nämns vid namn, informerade att deras kollega som nyligen varit utomlands hade drabbats, rapporterar Kvällsposten.

Hemlighöll corona men rapporterar vid magsjuka

Enligt uppgifter från en person med insyn i förskoleverksamheten ska rektorn ha bett personalen att hemlighålla uppgifterna för barnens föräldrar. Detta trots att förskolor i vanliga fall informerar vårdnadshavare om bland annat löss och magsjuka.

Hänvisar till sekretess och att främst vuxna blir sjuka

När rektorn och kommunens utbildningschef Margaretha Danielsson konfronteras med frågor hänvisar de båda till att det råder sekretess kring coronasmittan. Danielsson vill inte kommentera det specifika fallet men tydliggör att alla förskolor i Malmö arbetar med samma policy att undanhålla informationen för föräldrar.

– Vi tänker att största utbredningen av viruset ändå finns bland vuxna. Den finns inte generellt bland alla åldersgrupper, säger Danielsson till Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: Nya siffror: 16 procent av coronasmittade i åldern 20-54 behöver sjukhusvård