På torsdagen dömdes Moyed al-Zoebi för förberedelse till terrordåd i Köpenhamn. Med hjälp av bland annat 17 000 tändstickor skulle islamisten tillverka en bomb för att mörda människor i den danska huvudstaden.

Moyed är 32 år gammal och medborgare i Syrien. I september 2015 invandrade han som asylsökande till Sverige och har sedan dess uppmärksammats som misstänkt i ett brandattentat i Malmö och för samröre med terroristorganisationen Islamiska staten.

Nu har Moyed fällts i Köpenhamns tingsrätt för planer att tillverka en bomb av svavlet från 17 000 tändstickor som skulle användas i ett terrordåd, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Det var i november 2016 som tysk polis påträffade tändstickorna i en ryggsäck som en annan asylsökare från Syrien, 21-årige Dieab Khadagah, bar på när han passerade gränsen mellan Tyskland och Danmark. I mannens ryggsäck påträffade polisen även ”walkie-talkies”, köksknivar, batterier, pyroteknik och i mannens mobiltelefon fanns det bombrecept från terroristorganisationen al-Qaida.

Enligt åklagaren har de två asylsökarna haft kontakt genom chattapplikationen WhatsApp och planerat ett möte i Köpenhamn. Dieab som dömdes till fängelse i sex och ett halvt år i Tyskland, erkände även att Moyed var beställare av tändstickorna.

LÄS ÄVEN: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

I samband med utredningen har man även kontrollerat möjligheten att tillverka en bomb genom receptet med tändstickor och kommit fram till att omkring 17 000 tändstickor kan generera cirka 237 gram sprängmedel vilket skulle kunna orsaka en livsfarlig explosion.

Köpenhamns tingsrätt anser att Moyeds målsättning har varit att utföra ett terrordåd och mörda slumpmässigt utvalda människor i huvudstaden. Den 20 maj meddelar domstolen straffet.

Terrordådet i Malmö
Den 11 oktober 2016 inträffade ett terrordåd mot en shiamuslimsk moské i Malmö med hjälp av glasflaskor fyllda med lättantändlig vätska, något som Doku har uppmärksammat. I tidningen al-Naba som tillhör IS stod det att ”en krigare från kalifatet” utfört attentatet och att man även tog på sig ansvaret. Kostnaderna för att sanera och reparera lokalen uppgick till drygt en miljon kronor.


Den eldhärjade moskén i Malmö.

Moyed greps och åtalades för attacken. Men trots teknisk bevisning som kunde binda Moyed till platsen och tydliga sympatier för IS valde Malmö tingsrätt i april 2017 att fria honom. Säkerhetspolisen bedömde Moyed som alltför farlig för att vistas i landet och omhändertog honom därför direkt efter frigivningen.

På begäran av Säpo skulle Moyed utvisas till antingen Syrien eller Saudiarabien där mannen har släktingar. Men Migrationsverket motsatte sig utvisningen och menade att kopplingen till IS var ett verkställighetshinder för denna eftersom han då skulle riskeras att torteras till döds. Istället släpptes Moyed på fri fot med ett enda krav, anmälningsplikt.

En genomgång av Moyeds dator visar att han har tydliga sympatier med IS. Vid sidan om bakgrunden har man även påträffat chattkonversationer i vilka Moyed utger sig för att vara en ”soldat” av staten samt flera videoklipp från Syrien men dessa menar terroristen endast är för att söka kunskap.


Moyeds bakgrund på datorn.