I takt med att matpriserna stiger blir också vissa produkter alltmer attraktiva för tjuvar. Kaffe är ett av många livsmedel som gått upp kraftigt i pris och i en Malmöbutik såg man ingen annan utväg än att låsa in det.

För omkring tre månader sedan trodde man först att försäljningen hade gått upp, men upptäckte sedan att det var stölder som var orsaken till att kaffepaketen tog slut så snabbt i butiken. Sedan dess har stölderna ökat.

LÄS ÄVEN: LIDL låser in nötkött bakom galler

Vid ett tillfälle lämnade några tjuvar butiken med armarna fyllda med flera flak kaffe. Lösningen blev att de var tvungna att ta bort det från hyllorna.

– Det började bli överdrivet mycket stölder, särskilt av Zoegas. Ett tag tog de fem till sex flak kaffe om dagen, säger Hussein Karim till statstelevisionen.

För att kunna köpa kaffe i butiken måste kunderna nu be personalen om det specifikt. Kaffet ligger numera gömt på lagret.

30 procent

Enligt SCB:s senaste mätning har kaffepriserna gått upp med nästan 30 procent, vilket har gjort att kaffe nu kvalar in som en av de mest stöldbegärliga varorna tillsammans med kött och lax i Malmöbutiken.

Samtidigt stjäls det alltmer. Enligt en ny rapport från Svensk handel har butiksstölderna ökat med 24 procent på tre år, vilket innebär att det stjäls för nästan 8,5 miljarder kronor per år.

LÄS ÄVEN: Efter stöldvåg – matbutiker gömmer köttet

– Vi har ingen statistik ännu som gör det möjligt att visa att kaffestölderna ökat till följd av prisökningen. Men all logik talar ändå för att det är så, bland annat eftersom vi vet att dyrare varor blir mer stöldbegärliga, säger Martin Kits, kommunikationschef på Svensk handel.