Tre kvinnor från Malmö åtalas för systematiska bedrägerier och bedrägeriförsök mot pensionärer runt om i landet. Ligan har lyckats lura pensionärer på över 600 000 kronor. Kvinnorna kunde till slut gripas efter att polisen åkte ut till en pensionär som var på väg att bli lurad. När ligan dök upp vid bostaden stod polisen och väntande innanför dörren.

Det framgår av polisutredningen att Malmöligan har ägnat sig åt att lura pensionärer från i fjol och fram till år. Ligan har uteslutande kartlagt äldre svenskar och i flera delar av landet däribland Skåne, Västra Götaland och Stockholm.

LÄS ÄVEN: Här är gänget som blåste åldringar på besparingarna: ”De tog allt jag hade”

Offren har blivit uppringda av män som har utgett sig för att vara från banker och haft brådskande information att någon försöker ta lån eller att deras bankkonton har kapats. I vissa fall utgav sig personerna för att vara från Säkerhetspolisen (Säpo) och framförde bland annat att en ”Mohammed från Nigeria” försökte överföra pengar.

Gärningsmännen har därefter varit drivande i telefonsamtalen för att försöka lösa problemen. De har meddelat att en representant från banken ska komma till pensionärens hem. Detta för att hämta upp det aktuella kontokortet för att skydda pengarna. I vissa fall har pensionärerna även förlorat smycken vid dessa besök.

I samband med att kvinnorna skulle lura en äldre man i Uddevalla tog det däremot stopp för ligan. Efter att ligan hade pratat med mannen tog han kontakt med sin dotter och berättade om händelsen. Dottern förstod att det handlade om ett bedrägeri och larmade därför polisen.

När kvinnan som utgav sig för att vara från banken väl anlände till bostaden för att hämta kontokortet visade det sig att polisen stod innanför dörren.

Utredningen har även visat att kvinnorna under bedrägerierna har fått uppgifter om offren och instruktioner av män med arabiskklingande namn.

Offret: ”Jag grät”

Sammanlagt har ligan lurat till sig över 600 000 kronor och värdesaker. I polisförhör berättar pensionärerna att personerna har varit mycket övertygande.

En äldre kvinna som utsattes för ligan berättade i polisförhör hon kände sig uppgiven grät under samtalet med ligan. En man uppgav att han kände sig förtivlad och rädd över tanken att förlora sina besparingar.

– Jag var ju förtvivlad. Ska mina pengar försvinna, som jag har kämpat så med varje dag, berättade mannen för polisen.

De åtalas

Den 7 oktober åtalades kvinnorna misstänkta för flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Kvinnorna förnekar brott.

Männen med arabiskklingande namn som varit delaktiga i att ge kvinnorna instruktioner och hanterade överföringarna fanns inte med i åtalet.

Bouchra Aboelkoll, 23, förekommer inte i belastningsregistret. Bouchra har inte pratat under förhören.

Polisen

Paulina Linnéa Pramberg Villarroel, 25, förekommer i belastningsregistret för misshandel. Paulina har inte pratat under förhören.

Polisen

Julia Elvira Davidsson, 30, folkbokförd i Malmö. Förekommer i belastningsregistret för våldsamt motstånd och narkotikabrott. Julia påstår sig inte haft kännedom om bedrägerierna utan hävdar ligan har uttnyttjat henne för att prata med en pensionär.

Polisen

LÄS ÄVEN: HD-dom: Banker återbetalningsskyldiga vid åldringsbedrägerier