Medlemmar i det ökända Malmöligan ”Los Suecos” erkänner nu två mord på den spanska solkusten och får som belöning kraftigt sänkta straff. Erkännandena kommer efter att åtalade har nått en uppgörelse med åklagarsidan. Gänget har beskrivits som det mest våldsamma kriminella som någonsin härjat i södra Spanien och har fått smeknamnet ”svenskarna” på spanska på grund av att de varit bosatta i Malmö. Några svenskar i egentlig bemärkelse handlar det dock inte om, utan personer med utomvästlig invandrarbakgrund.

Åtta medlemmar av det ökända Malmöbaserade gänget ”Los Suecos” har erkänt delaktighet i två mord på den spanska solkusten, skriver El Pais. Åtalet i Málaga tingsrätt handlar om två mord i Marbella och Estepona 2018.

Totalt åtalas åtta personer från Sverige, inklusive två brödrapar från Malmö. Samtliga fyra bröder är välkända i den svenska kriminella världen och tros ha utfört flera mord. De resterande fyra personerna åtalas för delaktighet eller medverkan.

”Los Suecos” har beskrivits som det mest våldsamma kriminella gänget som någonsin härjat i södra Spanien. Gänget består enligt El Pais av män med nordafrikanska rötter och har fått sitt smeknamn, ”svenskarna”, på grund av att de har varit bosatta i Malmö. Gänget består av en kärna på nio personer, med ledarna utgörande två brödrapar.

– Min klient har vuxit upp i Malmö. Jag trodde att Sverige var ett paradis med välfärd men jag har lärt mig att Malmö är farligare än många andra stadsdelar i Caracas, sa advokaten Francisco Andújar vars klient är misstänkt för två mord.

Mord med ”drive by” gangsterstil

Morden som åtta av gängets medlemmar erkänner delaktighet i har begåtts på den spanska solkusten i välkänd ”drive by”-gangsterstil genom att offren skjutits ned på gatan av maskerade gängmedlemmar från bilar och motorcyklar. Los Suecos misstänks ligga bakom minst två av de sex senaste gängmorden i Málaga samt två bombdåd.

Polisregion Syds chef Petra Stenkula uppger att personerna är välkända också av den svenska polisen och ingår i ett av de över tio organiserade kriminella gäng som polisen i Malmö har att hantera.

Ligaledare fri om några veckor

Den förmodade ligaledaren blir fri om några veckor när han suttit inlåst i två år och nio månader. Den 28-årige man som erkänt att han begick morden riskerade 15-25 års fängelse men klarar sig nu undan med omkring fem år efter ett avtal med den spanske åklagaren Carlos Tejada.

Gonzala Boye, som är Los Sueco-ledarens försvarsadvokat säger till SVT att ”det handlar om en rejäl strafflindring för alla åtalade. För att få en strafflindring har de åtalade träffat en överenskommelse med åklagaren.”

Del av operation Rueda

Samnytt har tidigare rapporterat om operation Rueda, ett samarbetsprojekt mellan spansk och svensk polis, inleddes i samband med mordbranden riktad mot knarkkungen Ávila ”Maradona” Ramos gym.

Mer än 30 poliser deltog i operationen mot gänget ”Los Suecos”, vilket anses vara det värsta gänget av legosoldater som någonsin har verkat i området.

Utöver detta har utredningen även kunnat koppla gänget till ytterligare ett gangstermord där Sofian Mohamed A. B.,”El Zocato”, var offret.

Under räder mot Los Suecos gömställen hittade polisen motorcyklar som misstänks ha använts vid morden på både Ramos och ”El Zocato”.

LÄS ÄVEN: Polisen slog till mot mördarligan ”Los suecos” – svenskarna – i Costa del Sol