På fredagen iscensatte muslimska grupperingar i Malmö en massmanifestation utomhus med förevändningen att fastemånaden ramadan som iakttas av muslimer är över. Malmöpolisen fanns på plats men inte utkommenderade för att upprätthålla ordningen utan inbjudna för att aktivt delta i evenemanget.

Arrangörerna bakom uppvisningen av hur starkt islam och islamism idag är representerad i Malmö var Islamiska förbundet (Ifis) och Wakf. Ifis har återkommande kritiserats för antisemitism och kopplingar till islamistiska Muslimska brödraskapet, medan Wakf fått kritik för finansiering av och kopplingar till den hårdföra muslimska diktaturen Qatar.

Det var emellertid inget som hindrade Malmöpolisen från att tacka ja till inbjudan, aktivt delta i och därigenom legitimera de kontroversiella aktiviteterna.

På sin Facebook-sida försvarar och motiverar myndigheten sin medverkan med att den ”är en del av vårt förebyggande arbete som bedrivs där samverkan med olika aktörer i lokalsamhället spelar stor roll för att vi ska få ett bättre samhälle”. Man avslutar med att önska alla stadens fundamentalistiska muslimer ”Eid Mubarak”.

Gillas av islamistpartiets ledare

En som uppskattar både massmanifestationen och Malmöpolisens deltagande i den är det hårt kritiserade radikalislamistiska partiet Nyans ledare Mikail Yüksel. I en tweet beskriver han den ekonomiskt konkursmässiga och tungt kriminellt och socialt belastade staden som ”fantastisk” genom dess ”mångfald”.

Har tidigare fått kritik för islamisering

Polisens deltagande uppskattas dock inte av alla. Malmöpolisen har tidigare fått kritik för islamisering, bland annat genom införandet av den muslimska kvinnoförtryckande hijaben som en del av polisuniformen.

Många menar att det är ett slag i ansiktet på alla kvinnor i Iran och andra muslimskt styrda teokratier som kämpar för jämställdhet och att slippa slöjtvånget och får plikta för detta med sina liv, offentlig prygling eller långa fängelsestraff.

Man kritiserar också att det bryter mot den oväld som ska känneteckna myndigheter som bland annat stipulerar att man ska stå över sådant som politik och religion. Att delta i muslimska massmöten, och i synnerhet sådana där radikala organisationer står som arrangör, är enligt kritikerna att ta ytterligare ett steg bort från svensk myndighetspraxis.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen firar muslimsk fastemånad: ”Ramadan Mubarak”