Den 33-årige läkaren Hammad Al-Saaid som tidigare fått hjälp av Malou von Sivers och TV4 att marknadsföra sin affärsverksamhet inom vårdbranschen jagas nu av polisen. Al-Saaid är misstänkt huvudman i en bluffhärva där omkring 100 000 personer i landet trodde att de köpte och genomförde pålitliga PCR-tester för COVID-19 – men dessa tester analyserades aldrig och kom därför alltid tillbaka som negativa. Mannen som är spårlöst försvunnen misstänks för spridande av smitta, framkallande av fara för annan och bedrägeri.
Enligt polisens misstankar är det bland annat vårdbolaget “Doktorgruppen” med Al-Saaid i spetsen som har lurat personer att betala cirka 1 500 kronor för PCR- och antigen-tester med tillhörande friskintyg som sedan har kunnat användas för att bland annat resa utomlands, rapporterar Expressen.
LÄS ÄVEN: Läkare erbjuds mutor i utbyte mot falska vaccinintyg
Al-Saaid, har bakgrund från Saudiarabien och folkbokfördes i Sverige 1993 – han är bland annat även vd för Riddarens tre vårdcentraler i Kista, Märsta och Tyresö som nyligen fick sina avtal med Region Stockholm uppsagda på grund av brister i faktureringen och även allvarliga brister kring hantering av läkemedel.
Vårdentreprenören är anhållen i sin frånvaro tillsammans med två personer. Vid sidan om Al-Saaid handlar det om ytterligare en läkare som ska ha undertecknat falska testresultat. Sedan lördaren sitter ytterligare tre personer häktade misstänkta i härvan.
Gärningsmännen i härvan ska enligt polisen ha tjänat åtskilliga miljoner kronor på att sälja de falska testerna. Det framgår av medierapporteringen att Al-Saaid är anhållen i sin frånvaro misstänkt för spridande av smitta, framkallande av fara för annan och bedrägeri.
Bommat igen testlokaler
När polisen fick upp misstankarna slog man till mot flera lokaler kopplade till den misstänkta bluffhärvan i Kista, Upplands-Väsby, Bandhagen, Hallunda och centrala Stockholm. Men flera av lokalerna där tester utförts var redan igenbommande och övergivna.
Polisen har även kommit i kontakt med anställda vid testanläggningarna som uppger att de har tjänat mellan 120 och 130 kronor per timme. En anställd ska även ha vittnat att testresultaten aldrig någonsin kommit tillbaka som positiva.
Lyftes fram av Malou och TV4
År 2017 bjöd Malou von Sivers in Al-Saaid till soffprogrammet Malou efter tio i TV4. I programmet fick Al-Saaid marknadsföra en så kallad vårdrobot som han använder i sin verksamhet. Roboten påstods hjälpa till att ta blodtryck på patienter som besökte hans anläggningar.
LÄS ÄVEN: SR marknadsförde social medier-profil – säljer falska intyg för lån och COVID19-test
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.