För fyra dagar sedan gensköt den maltesiska kustbevakningen en båt med 13 migranter ombord. I stället för att undsätta dem, gav man besättningen en kompass för att hjälpa dem sätta kurs mot Italien.

Den maltesiska kustbevakningen överlämnade även vatten, två dunkar med bensin och flytvästar märkta ”Mecca Marine” (ett maltesiskt företag som även tillverkar uniformer åt Vallettas marina flotta). Båten anlände slutligen till Lampedusa, där migranterna (10 tunisier och 3 från Afrikas horn, varav endast två kvinnor) berättade vad som inträffat. Utredare uppger att det finns bevis som styrker vittnesmålen.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini fastslog:

”Ett stort antal ledtrådar får oss att förmoda att det verkligen är fråga om en fientlig handling från ett annat EU-land: efter vad som har framkommit i Claviere de senaste veckorna, kan sensationellt konstateras att Italien är under attack. Vissa medlemsstater i EU bryr sig inte om migranter och dumpar dem bara på oss, samtidigt som Bryssel hotar oss med böter på grund av de ekonomiska mått och steg vi vidtagit. Vi låter oss inte skrämmas.”

Maltas inrikesminister Michael Farrugia gav följande svar på Twitter:

”Sluta kritisera Malta för att göra sin plikt och börja uppmärksamma vad Italien bör göra bättre för att prioritera och sörja för säkerheten för liv till havs för att uppfylla sina internationella åtaganden. Det är Italien som ideligen underlåter att efterrätta sig tillämpliga SAR-konventioner och internationella åtaganden.”

Farrugia skrev även:

”Malta har alltid följd principen om närmaste säkra land. Salvini borde inse att migrantfartyg i hög sjögång inte alltid befinner sig i sjönöd. Om personer ombord vägrar att låta sig undsätta, kan ingen SAR-myndighet hindra dem från att fortsätta sin resa. Malta har gjort mycket mer än vad som kan förväntas och tagit iland migranter i Malta av humanitära skäl till följd av Italiens systematiska underlåtenhet att tillhandahålla någon form av hjälp till personer i nöd.”

Salvini replikerade direkt:

”Italien har tagit emot 700 tusen migranter de senaste åren. Ingen bör understå sig att anklaga oss, minst av allt Malta.”