Tre personer häktades idag för ett misstänkt hedersrelaterat mord på 14-åriga Nimo i Nacka förra veckan. Kammaråklagare Johanna Levin hade begärt alla tre häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet.
– Den bedömningen delade tingsrätten med mig, säger hon till Samnytt.

Nimo blev inte mer än 14 år gammal. Förra veckan larmades polis och ambulans till familjens villa i Nacka, och det påstods till en början att hon avslutat sitt eget liv.

Men polisens utredare fattade snart misstankar om att det inte stämde. Istället uppstod misstankar om att flickan mördats av sin egen familj – av sin 46-åriga mamma, 17-årige storebror och 21-årige kusin – vilka därefter försökt få mordet att se ut som ett självmord.

Anledningen ska ha varit ett hedersmotiv där flickan umgåtts med flickor och pojkar i skolan utan familjens tillåtelse.

Skrattade åt polisen

Strax innan klockan elva i fredagskväll greps alla tre av polisen efter att de drygt en och en halv timme tidigare anhållits i sin frånvaro misstänkta för att ha mördat Nimo.

Under gårdagen begärde kammaråklagare Johanna Levin att de skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för mord. Klockan 11, 13 och 14 under tisdagen hölls häktningsförhandlingarna mot trion. Först mot storebrodern, därefter mot mamman och slutligen mot kusinen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skrattade kusinen när han förhördes av polisen.

– Vad ska ni göra? Ni kommer aldrig åt oss, påstås han ha sagt.

Häktades för mord

Nacka tingsrätt beslutade under tisdagen om att alla tre skulle häktas för mordet på Nimo.

– Den bedömning jag gjorde var att de var misstänkta på sannolika skäl, och den bedömningen delade tingsrätten med mig. Mer än så vill jag inte säga, säger kammaråklagare Johanna Levin till Samnytt.

Levin berättar att hon håller ”kontinuerlig kontakt” med utredarna, men är förtegen med uppgifter, vill inte svara på frågor om vilka bevis som finns mot de tre häktade, eller om och hur bevisläget påverkats senaste dygnen.

– Det jag kan säga är att samtliga de här tre är häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, men jag vill inte gå in på närmare detaljer i utredningen, säger hon.

Permanenta uppehållstillstånd

Samtliga tre häktade är etiopiska medborgare och har namn som tyder på att de tillhör det landets muslimska minoritet. Mamman och storebrodern ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i oktober 2018. De beviljades båda permanent uppehållstillstånd i februari 2019.

Den 21-årige mordhäktade kusinen kom till Sverige något tidigare. Han ansökte om uppehållstillstånd i november 2016, och beviljades permanent uppehållstillstånd i januari 2018.

Migrationsverket vill inte svara på vilket lagrum de beviljade uppehållstillstånden för de tre grundar sig på. Sverige tog dock emot 5000 kvotflyktingar 2019, varav 1300 kom från ”Afrikas horn” där etiopier var en av de folkgrupper som flögs till Sverige.

LÄS MER: Hon är kvinnan som misstänks för hedersmord på 14-årig dotter