Fredagen den 7 januari blev en man från Baltimore den första personen som fick sitt hjärta ersatt med ett hjärta från en genetiskt modifierad gris, meddelade University of Maryland Medical Center häromdagen.

Ingreppet, som fick klartecken av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA den 31 december, var det första på flera årtionden som försökte transplantera ett hjärta från en annan art till en människa, och den första operationen någonsin där man använde ett hjärta från en gris som är konstruerad för att undvika avstötning från det mänskliga immunsystemet, skriver the Scientist.

Även om patienten, David Bennett Sr., fortfarande var ansluten till en hjärt-lung-bypass-maskin i dag mår han bra, säger hans läkare till New York Times.

– Detta är ett verkligt anmärkningsvärt genombrott, sa Robert Montgomery, transplantationskirurg vid NYU Langone, till USA Today. Jag är mycket glad över den här nyheten och det hopp den ger min familj och andra patienter som så småningom kommer att räddas av det här genombrottet.

Brist på organ

Transplantationsområdet har länge haft problem med brist på mänskliga organ som är tillgängliga för transplantation, och många patienter tillbringar åratal på väntelistor när deras hälsa försämras. Tidigare har läkare försökt transplantera organ från djur som babianer och schimpanser till människor, men mottagarna överlevde inte länge.

I och med utvecklingen av genmodifiering började forskarna mixtra med grisars gener för att göra deras organ mer mottagliga för människans immunsystem, och för flera år sedan försökte de sig på transplantation mellan olika arter från modifierade grisar till babianer.

För några månader sedan transplanterade Montgomery framgångsrikt en modifierad grisnjure till en människa, men i det fallet hade mottagaren ingen påvisbar hjärnaktivitet, och ingreppet utfördes experimentellt snarare än som terapi.

”Ser normalt ut”

Enligt Times hade grisen som gav Bennetts nya hjärta fått fyra gener utslagna och sex mänskliga gener tillagda, allt i syfte att förhindra att immunförsvaret stöter bort det nya hjärtat. Ytterligare en gen slogs ut för att förhindra att hjärtat fortsatte att växa efter transplantationen.

Bennetts son, David Bennett Jr, berättar för Times att han först var skeptisk när hans far förklarade att han skulle få ett grishjärta.

– Han hade legat på sjukhuset en månad eller mer och jag visste att förvirring kunde inträffa. Jag tänkte att det är inte möjligt att det här ska hända.

– Hittills fungerar hjärtat ”och det ser normalt ut”, sa Bartley Griffith, kirurgen som utförde operationen, till Times, men la till en brasklapp:

– Vi är jätteglada, men vi vet inte vad morgondagen kommer att ge oss. Det här har aldrig gjorts tidigare.