En man i USA ska ha förlorat båda benen, delar av händerna samt näsan efter att ha ådragit sig en infektion från en hunds saliv. Det är bakterien Capnocytophaga canimorsus, vanlig i hundsaliv, som sägs vara boven.

Det började med att Greg Manteufel först fick influensa-liknande symptom för några veckor sedan, rapporterar BGR. Bara timmar senare åkte han akut till sjukhuset med bisarra blåmärken och extremt lågt blodtryck.

Frun sa till Washington Post att det såg ut som han blivit slagen med ett basebollträ.

Han hade då utvecklat en svår infektion från bakterien Capnocytophaga canimorsus, vanlig i hundsaliv, och den infektionen blev i hans blod septisk, alltså blodförgiftning.

Läkarna pumpade i honom antibiotika för att stoppa infektionen men lågt blodtryck samt blodproppar stoppade blodtillförseln till hans extremiteter vilket orsakade vävnadsdöd.

Stora skador skedde i armarna och benen. Läkarna tvingades amputera benen vid knäskålarna samt flera fingrar. Även hans näsa fick vävnadsskador och han kommer behöva plastikkirurgi för att kunna andas normalt igen.

Nu väntar en lång rehabiliteringsperiod efter att ha förlorat kroppsdelarna och hustrun Dawn Manteufel har satt upp en insamling på Gofundme.

Exakt hur Manteufel ådrog sig infektionen är okänt men läkarna misstänker att ett slick från någon av de många hundar han var i närheten av vid tiden för insjuknandet startade hela förloppet. Alla sår, även det lilla minsta, kan vara en port in för bakterier.

Capnocytophaga canimorsus-bakterien är vanligt i hundars och katters munnar och ett slick kan räcka för att överföra smittan. Normalt sett är det inte farligt för människor men i sällsynta fall kan det alltså leda till blodförgiftning och vara dödligt.

Mindre än 1000 fall av sådana infektioner som skett utan bett har dokumenterats i Nordamerika sedan spårningen började i mitten av 70-talet, rapporterar BGR.