Den 20-årige mannen stred för irakiska armén mot IS under 2015-2016. Nu häktas han och väntar åtal för krigsbrott.

Det var i samband med en privat resa till Irak som mannen uppges ha rekryterats av Irakiska armén. 20-åringen ska ha åkt tillsammans med en släkting och där bestämt sig för att ansluta till armén i kriget mot terrororganisationen Islamiska Staten.

När 20-åringen behövde åka tillbaka till Sverige igen uppges han ha fått hjälp med detta av utrikesdepartementet. Den misstänkta mannen ska neka till anklagelserna. Enligt uppgift är han tidigare dömd för flertalet brott såsom våld mot tjänsteman, misshandel och narkotikabrott. Inom 2 veckor kommer åklagaren ta beslut om att eventuellt väcka åtal.

Det har tidigare rapporterats om att irakiska armén har torterat och skurit halsen av tillfångatagna IS-soldater. Expressens utrikesreporter, Magda Gad, har bland annat intervjuat en irakisk soldat vid namn Falah Aziz. Han ska enligt intervjun kalla sig själv ”halshuggaren” och har stolt hävdat att han skurit av halsen av 50 levande personer.

I samband med intervjun visar Falah Aziz upp flertalet filmer där han bland annat skär halsen av en annan person omringad av firande irakiska soldater, går runt med ett avhugget huvud samt ytterligare en film där bakbundna män med huvor på huvudet misshandlas grovt.