läkare laboratorium virus
Vetenskap

Man med hiv andra personen att botas helt från viruset

Publicerad 3/11/2020
Annons

För fyra år sen fick mannen en stamcellstransplantation som nu resulterat i prover som visar på en fullständig avsaknad av hiv. Detta gör mannen till den andra patienten någonsin som helt botats från hiv.

Fallet publiceras i tidskiften The Lancet och handlar om 40-årie Adam Castillejo från Venezuela som diagnosticerades med hiv 2003. Sedan 2012 har han medicinerats och fick samma år även cancerformen Hodgins lymfom.

2016 fick han en stamcellstransplantation från en grupp donatorer med en genetisk uppsättning som finns hos mindre än en procent av européer och ska vara motståndskraftig mot hiv.

I dag är mannen helt fri från viruset.

– Det är ganska svårt att föreställa sig att samtliga spår av ett virus som infekterat miljarder celler helt har eliminerats från kroppen, säger Ravindra Gupta som lett studien.

Den första patienten att bli fri från hiv är den så kallade Berlinpatienten Timothy Brown som genomgick en liknande behandling 2011.

Stamcellstransplantation riskabelt

Även om stamcellstransplantationerna fungerat väl i dessa fall är det en svår och riskabel operation. Enligt Gupta måste man väga risken med en tioprocentig dödlighet vid en transplantation mot risken om den inte genomförs.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons