Den längsta kötiden bland alla cancerformer i Sverige har patienter med prostatacancer. Från det att diagnosen ställs måste den manliga patienten vänta i snitt 131 dagar för att bli opererad. 

– Väntetiderna för prostatacancer är längst bland all cancer, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesperson för Prostatacancerförbundet, till Aftonbladet.

Beroende på var man bor i landet ser väntetiderna något olika ut. I Blekinge behöver du som drabbad av prostatacancer vänta i 81 dagar vilket är den allra kortaste kön i dagsläget. Men bor du i Västerbotten landar mediantalet på hela 260 dagar. Det är nästan nio månader. Näst högst upp på listan hamnar Dalarna med sina 191 dagar.

Enligt vårdgarantin ska ingen behöva vänta i mer än 60 dagar på en operation. Dessa siffror visar dock att ingen region i Sverige klarar av att uppnå det målet.

– Det tydligaste exemplet på ojämlikheten i vården är väntetiderna, som är extremt varierande för prostatacancer, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesperson för Prostatacancerförbundet, till tidningen.

Prostatacancerförbundet föreslår reformer

Prostatacancerförbundet föreslår att patienter med en mindre prostatacancer, som inte omedelbart behöver behandlas, ska kunna övervakas i öppenvården i stället för på sjukhusen.

– Varje sådan uppföljning tar mycket tid i vården. Allt sådant skulle kunna hanteras i öppenvården i stället för på sjukhusen, säger Calle Waller till Aftonbladet.

– Vården rycker lätt på axlarna och säger att ”vi kan inte om vi inte får mer resurser”. Men vår mening är att man kan göra mycket mer genom att organisera om vården.

LÄS ÄVEN: Rekordlånga vårdköerna nu ännu längre: Fler än 120 000 patienter utan specialistvård