En 36-årig man med svenskt medborgarskap sköts under fredagskvällen ihjäl på Vesterbro i Köpenhamn. Mannens liv har tidigare räddats av svensk polis, som avvärjde ett planerat mordförsök mot honom i Ängelholm 2020.

Ännu ett gängrelaterat mord, med kopplingar till Sverige, skedde i fredags i Köpenhamn. Mordoffret är en man med svenskt medborgarskap som sedan länge varit känd av polisen. Han kopplas till gängmiljön i såväl Sverige som Danmark. Enligt Sydsvenskan undkom han ett mordförsök i Ängelholm 2020 då polisen kom till hans undsättning. Denna gång fick han dock ingen polisiär assistans och avled efter att ha skjutits på öppen gata.

Mordet begicks i hörnet av Vesterbrogade och Kaalundsgade, där ett flertal skott avlossades mot offret. Två män, med arabiskt utseende, sågs därefter fly i riktning mot Oehlenschlægersgade, uppger DR. Ett stort område spärrades av och hundpatruller deltog i jakten på mördarna. Polisen har dock än så länge inte lyckats gripa någon misstänkt.

LÄS ÄVEN: Män med utländsk bakgrund grovt överrepresenterade i skjutningar

Koppling till tidigare mord utreds

Mordkomplotten 2020 avslöjades tack vare att den franska polisen hackat Encrochat och delat informationen med svensk polis. Planen skulle sättas till verket på ett hotell i Ängelholm där mannen tillfälligt bodde med sin familj. Via Encrochat hölls polisen uppdaterad om mordplanerna och när mördarna checkade in på hotellet satte polisen det tilltänkta offret i säkerhet.

Rättegången om mordplanerna ska avslutas i mitten av februari, uppger Expressen. Nu är dock mannen som stod som målsägare död.

Samnytt har tidigare skrivit om hur det svenska gängvåldet väller över på Danmark. I december förra året sköts tre personer utanför en frisörsalong i Rødovre utanför Köpenhamn. Ett av dödsoffren var en 17-årig svensk medborgare. Salongens ägare, även han med svenskt medborgarskap, skottskadades.

Samma frisörsalong i Rødovre sattes i brand under natten till fredag. Vid branden sågs två mörkklädda män i närheten av brottsplatsen, uppger danska TV2. Polisen utesluter inte att branden har koppling till mordet på 36-åringen.

– Men det är för tidigt att konstatera, säger vice polisinspektör Lars-Ole Karlsen, till Ekstrabladet