erik-torell-katarina-söderberg

Foto: Privat.

Inrikes

Man som sköts ihjäl av polisen autistisk med Downs syndrom

Publicerad 8/2/2018
Annons

Tidigare på torsdagen rapporterade Samhällsnytt att en hotfull man dött i Stockholm efter att ha uppträtt hotfullt mot polis som nödgades använda sina tjänstevapen. Det visade sig senare att vapnet var en replik som inte gick att skjuta med. Nu kommer även uppgifter om att den avlidne mannen, Erik Torell, led av såväl autism som den fysiska och mentala utvecklingsstörningen Downs syndrom.

Eriks mamma, Katarina Söderberg, berättar för en sajt på nätet att det var hennes son som dog i konfrontation med polisen tidigare på torsdagen. Katarina vittnar om att den 20-årige sonen enligt läkares bedömning befann sig på en treåring mentala nivå.

Erik uppges ha rymt hemifrån men Katarina kan inte förstå att han skulle kunna ha blivit hotfull mot polisen. Enligt henne var sonen ”jättesnäll”.

Pistolen som Erik hade har av polisen beskrivits som en naturtrogen replika av ett riktigt vapen. Andra uppgifter talar om en leksakspistol.

Katarina tycker det är konstigt att polisen – om de kände sig hotade – inte bara kunde ha skjutit sonen i foten. Hon undrar också över om det var nödvändigt att alla tre poliser drog sina vapen och sköt, vilket enligt uppgift ska ha skett.

Den senaste tidens utveckling med gängkriminella skjutningar på stan och vetskapen om att många unga brottsliga män idag bär skjutvapen har skapat en ökad nervositet hos poliser i yttre tjänst. En av polisen välkänd våldsverkare ska enligt uppgift vara bosatt på den aktuella adressen.

En åklagarutredning pågår som ska utröna om något tjänstefel har begåtts.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons