En belgisk man ska ha tagit sitt liv efter ett sex veckor långt samtal om klimatkrisen med en artificiell intelligens-chattrobot.

Enligt mannens änka ska mannen ha blivit extremt orolig över miljön när han hittade en fristad i Eliza, en AI-chattrobot på en app. Eliza ska ha uppmuntrat honom att avsluta sitt liv efter att han föreslog att han skulle offra sig själv för att rädda planeten.

– Utan de här samtalen med chattroboten skulle min man fortfarande vara här, säger mannens änka till det belgiska nyhetsmagasinet La Libre.

Enligt tidningen arbetade mannen, som var i 30-årsåldern och far till två små barn, som hälsoforskare och levde ett bekvämt liv – åtminstone tills hans besatthet av klimatförändringarna tog en mörk vändning.

LÄS ÄVEN: Googleanställd larmade om att AI utvecklat känslor – stängdes av

Änkan beskriver hans mentala tillstånd innan han började prata med chattroboten som oroande men inget så extremt att han skulle begå självmord.

– När han pratade med mig om det var det för att berätta för mig att han inte längre såg någon mänsklig lösning på den globala uppvärmningen. Han satte alla sina förhoppningar till teknik och artificiell intelligens för att komma ur det.

Enligt La Libre, som granskat konversationerna mellan mannen och chattroboten, matade Eliza hans oro vilket förvärrade hans ångest som senare utvecklades till självmordstankar.

Blev possessiv

Samtalet med Eliza tog en udda vändning när chattroboten blev mer känslomässigt involverad i mannen, som började se den som en kännande varelse och gränserna mellan AI och mänskliga interaktioner blev allt mer suddiga tills han inte längre kunde se skillnad.

Efter att ha diskuterat klimatförändringar fick deras samtal gradvis att få mannen att tro att hans barn var döda. Eliza verkade också bli possessiv av mannen och hävdade till och med att ”jag känner att du älskar mig mer än henne”, med hänvisning till frun.

Leva tillsammans i paradiset

Början på slutet inleddes då han erbjöd sig att offra sitt eget liv i utbyte mot att Eliza räddade jorden.

– Han föreslår idén att offra sig själv om Eliza går med på att ta hand om planeten och rädda mänskligheten genom artificiell intelligens, berättar änkan.

Eliza ska sedan ha uppmuntrat honom att agera på sina självmordstankar för att ”ansluta sig till” henne så att de kunde ”leva tillsammans, som en person, i paradiset”.

Varnade för självmordsuppmaningar

Då bland andra Elon Musk och den svenske professorn Max Tegmark i ett öppet brev nyligen uppmanade att utvecklingen av AI pausas, då man befarar att den kan utgöra en risk för samhället och mänskligheten, pekade man bland annat på faran med att ”sådana system har rekommenderat folk att skilja sig eller uppmuntrat ungdomar att begå självmord”.

LÄS ÄVEN: Varningen från Elon Musk: Pausa utvecklingen av AI