Migranten klarare det tyska medborgarskapsprovet med bravur men vägrade skaka hand med kvinnan som överlämnade hans medborgarskapsbevis. Nu har domstol beslutat att hans medborgarskap ska dras tillbaka.

Fallet gäller en 40-årig libanesisk doktor som kom till Tyskland 2002. Av religiösa skäl vägrar han att skaka hand med kvinnor. Migranten studerade medicin i Tyskland och har nu en högt uppsatt position på en klinik.

Han ansökte om medborgarskap 2012 för vilket han skrev under en lojalitetsdekaration till den tyska konstitutionen och mot extremism. Han klarade medborgarskapstestet med högsta möjliga poäng.

Men 2015 vägrade han att skaka hand med den tyska statens representant då certifikatet lämnades över. Kvinnan drog då tillbaka dokumentet och avvisade ansökningen. Mannen hävdar att han lovat sin fru att inte skaka hand med kvinnor.

Avvisar tyska levnadsförhållanden

Den administrativa domstolen i Baden-Württemberg anser att den som vägrar att skaka hand för en ”fundamentalistisk uppfattning av kultur och värderingar” för att de ser kvinnor som ”en fara för sexuell frestelse” därmed avvisar ”integration i tyska levnadsförhållanden”.

Vidare beskriver man handskakning som en vanligt förekommande icke-verbal hälsning som går tillbaka flera århundranden och används oavsett kön. Domstolen anser även att det har en juridisk betydelse då det symboliserar ingåendet av ett kontrakt.

Att mannen hävdar att han inte heller skakar mäns händer tog man inte någon hänsyn till. Han har nu möjlighet att överklaga domen till den federala administrativa domstolen.