brandvarnare

Foto: Tumi-1983.

Inrikes

Mångdubbel större risk för bostadsbränder i socialt utsatta områden

Publicerad 1/31/2019
Annons

Personer som bor i ett så kallat utsatt område löper fyra gånger större risk att drabbas av en brand i bostaden. Det visar en forskningsrapport från MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, och Brandskyddsföreningens stiftelse Brandforsk.

– Jag tror att vi är många som skulle behöva mer utbildning, säger Saleh Abd Alal som brännskadade sig svårt i sitt hem till SVT Nyheter.

Saleh försökte släcka en brand som uppstod i samband med att han lagade mat men han misslyckades och satte stekpannan under kranen varpå det smällde till.

Skillnaderna för brandrisken är stora och beror på många faktorer som ålder, bostadsort och graden av social utsatthet.

– Risken att drabbas av en bostadsbrand dit Räddningstjänsten behöver rycka ut är fyra gånger större i socialt utsatta områden, jämfört med andra områden, Per-Olof Hallin, riskforskare vid Malmö universitet.

Sedan 2013 har en grupp bestående av forskare från olika universitet försökt ta reda på vad skillnaderna beror på och hur man kan stärka brandsäkerheten. Enligt Hallin beror det bland annat på bristande kunskap, hur man ska bete sig vid en brand med det främsta problemet är att man inte håller brandvarnare och annan dylik utrustning uppdaterad.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons