migrationsverket-migranter-buss
Utrikes

Människosmugglare annonserar på nätet – 5 500 euro för biljett till Europa

Publicerad 8/18/2020
Annons

Annonserna på Facebook är utformade som 3-4 dagar långa ”kryssningar” på en yacht som avgår från Turkiet till den sicilianska kusten. Vuxna betalar fullt pris medan barn mellan fyra och tio får halva priset och barn under tre följer med utan extra kostnad.

Facebooksidan har getts namnet Vägen till Europa. Via sidan erbjuder människosmugglarna även en ”campingresa” till Österrike från Serbien för 4 000 euro. Ytterligare ett paket som erbjuds till migranter har destination Rhodos för ett pris på 2 100 euro.

LÄS ÄVEN: Rädda Barnen utreds av polis för samarbete med människosmugglare

Andra tjänster man samtidigt tillhandahåller är falska pass, körkort och andra typer av id-kort samt visum till valfritt land. För EU-länder kostar visum 9 000 euro och 11 000 euro för Storbritannien. Körkort och id-kort är betydligt billigare med priser på mellan 500 och 800 euro.

LÄS ÄVEN: Fejknyhet sprids på arabiska: ”Syrisk man fick lyxig Mercedes av Sveriges kung”

Människosmugglare som erbjuder all inclusive-paket är långt ifrån nytt. Finns pengarna, finns de falska dokumenten och resorna in i Europa. Priser på upp till 10 000 euro per person har påträffats. De kriminella nätverken tjänar grova pengar på Europas icke-existerande gränser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons