St. Patrick’s Cathedral

T.v. St. Patrick’s Cathedral. T.h. Gärningsmannens vätskor. Faksimil Facebook

Utrikes

Försökte föra in bensindunkar i St Patrick’s Cathedral – stoppades av säkerhetsvakt

Publicerad 4/18/2019
Annons

En säkerhetsvakt vid St. Patrick’s Cathedral i New York kan ha förhindrat ett terrordåd tidigare i veckan. Men enligt den misstänkte mannen skulle han bara ta en genväg med bensindunkarna.

Bara dagar efter att Notre-Dame eldhärjades skakas nu USA av en händelse vid den ikoniska romersk-katolska kyrkan på Manhattan. Byggnaden klassas som den största nygotiska katedralen i Nordamerika med omkring 2 200 stolar.

LÄS ÄVEN: Notre Dame i full brand – kulturarv från 1163 upp i rök

På onsdagskvällen klockan 19.55, lokaltid, inleddes ett stort polispådrag när den 37-årige filosofiprofessorn Marc Lamparello från New Jersey försökte gå in i katedralen med två bensindunkar, lättantändliga vätskor och tändare men blev stoppad av en säkerhetsvakt, rapporterar The Guardian.

Hade slut på bensin
Lamparello ska ha uppgett att att han hade slut på bensin i bilen och gick därför igenom katedralen för att ta en genväg. En uppgift som visade sig inte stämma när polisen kontrollerade mannens bil. I bilen har man även påträffat ytterligare två bensindunkar.


Lamparellos bil parkerad tanför katedralen. Faskimil Facebook.

Berättelserna går inte ihop
Vid en presskonferens på onsdagskvällen kommenterade kommissarie John Miller vid NYPD att det är flera uppgifter som inte hänger ihop i Lamparellos berättelse.

Enligt Miller är det fortfarande för tidigt att veta vad Lamparello hade tänkt göra. Men polisen är mycket misstänksamma över det faktum att han försökte föra in fyra dunkar bensin i kyrkan. Senare har det framkommit uppgifter att Lamparello har haft uppdrag inom den katolska kyrkan.

”Byggrelaterat förmodar jag”
I sociala medier skämtar flera personer genom att koppla händelsen i New York till den tidiga teorin kring branden i Notre-Dame tidigare i veckan.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
545Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons