Wallström avslöjar sitt beslut att lämna i ”närtid” i en intervju med Dagens Nyheter och i ett pressmeddelande från regeringen. Orsaken ska vara familjeskäl.

Wallström engagerade sig tidigt i SSU och valdes in i Sveriges riksdag i valet 1979 och satt där till 1985. Från 1988 hade hon flera statsrådsposter. Efter en period borta från politiken då hon bland annat var lokalredaktionschef för TV4 i Karlstad blev hon kulturminister och sedan socialminister. Hon avgick kort efter riksdagsvalet 1998 efter en konflikt med Göran Persson.

Wallström var sedan under två perioder EU-kommissionär och fick i mars 2007 uppdraget att leda en rådslagsgrupp för att utveckla Socialdemokraternas utrikes- och EU-politik. 2013–2014 arbetade hon som projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet för att 2014 återvända ännu en gång till politiken som utrikesminister i ”världens första feministiska regering”.

Kontroverser
Under sin tid som utrikesminister har hon vid upprepade tillfällen gjort sig ovän med Israel och rört sig i kretsar med direkt eller indirekt koppling till terrororganisationer samt gjort kontroversiella uttalanden som rönt uppmärksamhet. Hon är också det statsråd som har kritiserats flest gånger i konstitutionsutskottets historia.

– Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respekterat i omvärlden och uppskattat som samarbetspartner. Att tillsammans med andra möta vår tids stora utmaningar, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det är tid för mig att tillbringa mer tid med min man, mina barn och mina barnbarn.

Wallströms avgång innebär att statsminister Stefan Löfven (S) nu måste utse en ny utrikesminister till på tisdag då han kommer läsa upp regeringsförklaringen.