➤ Efter att en ny läcka om skatteplanering i så kallade ”skatteparadis” uppmärksammats förra veckan – de så kallade Paradise Papers – gick finansminister Magdalena Andersson ut och kritiserade VD:n för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, på grund av att uppgifter framkommit om att han skatteplanerat:

Det är naturligtvis oacceptabelt. Vi ser en global finansiell elit som tycks vara beredd att lägga ner både mycket pengar och tid på att undvika att betala skatt. Det där är något som är farligt för våra samhällen, eftersom det undergräver den tillit som våra samhällen bygger på, säger hon till SvD.

Samhällsnytt kan konstatera att när Margot Wallström, numera utrikesminister och tidigare EU-kommissionär, uppmärksammades för några år sedan just för att hon inte heller betalt en högre skatt i Sverige frivilligt, försvarade hon sitt agerande med följande argument:

Under fredagen har Wallström fått kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten, precis som hennes svenska partivänner i EU-parlamentet gör. Kritiken framfördes i en debattartikel i Svensk Tidskrift som sedan spreds mycket i sociala medier.

– Det finns olika regelverk för EU-kommissionärer och EU-parlamentariker. Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, säger Wallströms pressekreterare John Zanchi.

Sammanlagt handlade det om 23 miljoner kronor som Wallström valde att placera utom Skatteverkets räckhåll. Magdalena Anderssons inställning till hennes kollegas skatteplanering är i dagsläget okänd.

Sajten Breakit avslöjar nu också att även statens egna fonder, AP-fonderna, investerar i de skatteparadis som Magdalena Andersson kritiserar:

Men samtidigt som finansministern kritiserar uppläggen med bolag i skatteparadis så har även svenska pensionssparare stora tillgångar placerade i just sådana skatteparadis – via statens egna fonder.

Breakits kartläggning av de statliga AP-fondernas investeringar visar att flera miljarder kronor finns i riskkapitalbolag med säten i bland andra Guernsey, Jersey och Luxemburg.

Även här är det oklart om finansministerns inställning är annorlunda jämfört med när företagare eller privatpersoner skatteplanerar.