margot wallström5

Foto: News Oresund.

InrikesUtrikes

Margot Wallström ’kan inte förlåta’ Storbritannien för Brexit

Publicerad 1/29/2019
Annons

Den svenska utrikesministern skapar internationella rubriker igen. Uttalandet gjordes under en utrikespolitiskt möte i Helsingfors.

Enligt Wallström är Storbritanniens hantering av Brexit ”farligt” och ”illa skött”.

– Jag bara tror att de gjort ett sådant historiskt misstag och dom har verkligen skapat problem för oss alla, sa Wallström.

– Jag kan inte förlåta dem för det här.

Vidare menade Wallström att hela Europa kommer att få betala ett pris för Brexit och hon underströk att ”vårt politiska projekt, EU, kommer att lida oerhört av det här och det måste förstås till fullo”.

Utrikesministern pekade ut ”ett dåligt politiskt ledarskap” i Storbritannien sedan lång tid tillbaka och att ingen försvarade landets EU-medlemskap som skälet till Brexit. Hon underströk också att man inte bör erbjuda en folkomröstning ”ifall man inte har förberett dem tillräckligt”.

Wallström vägrade acceptera Irlands nej-röst
För cirka 10 år sedan intervjuades Wallström av brittiska Newsnight om Irlands omröstning av det så kallade Lissabonfördraget, vilket var en stor förändring av EU:s ”grundlag” och som gjorde EU till mer av en federation.

Båda Frankrike och Holland röstade nej 2005 och 2006, men tvingades in i det ändå. Det gjorde även Irland som den 12 juni 2008 röstade nej till Lissabonfördraget. Därefter fortsatte ändå EU med att implementera fördraget och försöken att få Irland att göra en ny omröstning började nästan direkt, vilket också skedde år 2009.

I programmet, som ni kan se nedan, grillas Wallström av programledaren över frågan ”Vad ska väljarna göra för att deras nej ska respekteras” – en fråga som Wallström hade stora problem med att besvara:

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons