Utrikesministern sällar sig nu till kritikerna av Åkessons utspel i morse om att innehållet på SR P3 består av ”vänsterliberal smörja” och att ifall han vore kanalens chef skulle lägga ned den. Samtidigt hävdar en medieforskare att public service är ”neutralt politiskt”.

Tidigare idag rapporterade vi om hur partiledare och ministrar i den rödgröna regeringen reagerat på SD-ledarens uttalande. ”Det osar 1930-tal” hette det bland annat från Morgan Johansson (S).

LÄS MER: Reaktioner på Åkessons P3-utspel: ”Grövsta påhopp jag hört”

– Det är mycket allvarligt, det är bra att vi reagerar, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

– Han uttryckte ett förakt mot fria medier och över att behöva bli kritiserad. Detta visar på hur farligt läge vi har just nu, med ett parti som så öppet utmanar tanken om en av pelarna i varje demokrati.

Attack på demokratin

Wallström menar att utspelet är mycket allvarligt och att det är bra att det är många som reagerar – ”vi som fortsatt tror på mänskliga rättigheter och demokrati”.

Åkesson är inte den första som försökt undergräva tilltron till medierna på senaste tiden enligt Wallström och hänvisar till Hanif Bali (M).

– Man måste se hur viktigt det är att vi har fria medier. Att vi värnar det fria ordet, professionella journalister och medier som är kritiska mot makthavare.

Vidare understryker Wallström att det är viktigt med satir och att ”alla de här uttrycken i media som stimulerar självkritik och kritiskt tänkande finns”.

Socialdemokratisk regering stänger ned SD-server efter satirteckningar

2006 utövade den S-ledda regeringen med dåvarande utrikesminister Laila Freivalds i spetsen påtryckningar på Sverigedemokraternas dåvarande webbhotell för att släcka ned denna – vilket man lyckades med.

Detta gjorde man för att SD-Kuriren publicerat satirteckningar på profeten Muhammed. Fallet ledde till att Freivalds sedermera avgick.

”Public service väldigt neutralt politiskt”

Enligt Kajsa Falasca, forskare i politisk kommunikation på Mittuniversitetet som SVT Nyheter talat med, var detta ett sätt för SD att markera en ståndpunkt i valrörelsen.

LÄS MER: Youtube censurerade Jens Ganmans satirvideo: ”Hatretorik”

På frågan om uttalandet kan ha varit planerat svarar Falasca att hon inte tror det men ”det är ju ingen hemlighet att SD är det parti som tycker att man inte bör ha public service” – vilket inte stämmer.

Senaste idag klargjorde Åkesson sina ståndpunkter kring public service i ett Facebookinlägg:

Jag gillar i grunden idén med public service. Lokal bevakning, skapandet av kollektiva minnen och uppdraget att lyfta fram kulturarvet är exempel på viktiga funktioner som kommersiella medier inte helt kan fylla.

Som licensbetalare tillåter jag mig dock att ha en åsikt om det jag finansierar. Hade jag varit chef på SR hade jag lagt ner P3. Det är inte detsamma som att jag i egenskap av politiker tänker avskaffa tryck- och yttrandefriheten. Sådana påståenden är bara tramsiga.

Däremot kommer jag att verka för att public service i högre grad fokuserar på det som är kärnan i uppdraget, det som ger public service en särställning. Och granskningen av hur man hanterar sådant som opartiskhet måste stärkas.

Public service ska inte vara en megafon för maktens politiska agenda!

Enligt Falasca lutar public service varken åt höger eller vänster.

– Det är väldigt neutralt politiskt.

– Public service är en viktig del i det svenska medielandskapet om man tycker att man ska ha en oberoende nyhetsförmedling som står för informationsspridning.