Viktor Wallström, mest känd som son till Sveriges hårt kritiserade tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), ges nu en högavlönad toppbefattning på JAS-tillverkande Saab som ”kommunikationsdirektör”.

Ministersonen arbetar för närvarande som ”hållbarhetschef” på IT-jätten Tele2, en befattning han tilldelades 2013. Det nya toppjobbet på Saab tillträder han efter sommaren, den 30 september.

Saabs VD Micael Johansson motiverar i ett pressmeddelande att Viktor Wallström får jobbet utan att behöva konkurrera med några andra kvalificerade sökande med att han ”är en skarp och strategisk ledare med utmärkta erfarenheter som kommer att stärka vår kommunikationsfunktion ytterligare”.

Viktor Wallströms akademiska CV utgörs av en vänsterpolitiska mastersexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala Universitet. Han har tidigare hållits om ryggen av mamma Margot med toppuppdrag under den tid då hon var EU-kommissionär.

Kritik för att premiera S-partibok

Saab har ofta kritiserats för att ha osunda relationer med Socialdemokraterna och rekrytera medarbetare med S-partibok framför de bäst kvalificerade. Viktor Wallström har gått i mammas fotspår politiskt och visat sin lojalitet med Socialdemokraterna genom engagemang i olika S-föreningar under studietiden.

Saabs presschef Mattias Rådström nekar dock på en direkt fråga från DI till att Viktor Wallström fått jobbet på politiska och nepotistiska meriter, detta trots att han handplockats utan att behöva konkurrera med sina kvalifikationer i en öppen ansökningsprocess. ”Vi har valt en person som matchar kompetensprofilen”, bedyrar Rådström – Viktor Wallström blir Rådströms chef när han tillträder i höst.

Margot Wallström i upprepade blåsväder

Under sin tid som utrikesminister gjorde Margot Wallström sig skyldig till en rad grova övertramp. Med antisemitisk underton anklagade hon bland annat Israel för att systematiskt begå utomrättsliga avrättningsmord på palestinier. Hon förklarades efter uttalandet persona non grata i Israel,fördes upp på Simon Wiesenthal-centrets lista över profilerade antisemiter och belades med inreseförbud – något helt unikt för ett svenskt statsråd.

Det väckte också kritik när Wallström som del av regeringen med hatretorik uppmanade den framstående samhällsdebattören och psykologen Jordan B Peterson att ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”. Wallström är det statsråd genom tiderna som flest gånger varit kallad till riksdagens konstitutionsutskott för att svara på frågor om sitt kritiserade sätt att sköta sitt uppdrag.