83-åriga Marianne Bengtsson i Helsingborg har stämts av kommunen sedan hon vägrat betala för sin rollator. En jurist från Stockholm har anlitats för att kräva in pengarna, och förra veckan hölls huvudförhandling i Helsingborgs tingsrätt.
– Det ska inte behöva gå såhär långt, säger Jenny Björklund Hansson (V) till Samnytt.

Det är i augusti 2014 som Marianne Bengtsson får en ”Rollator Rebel 62” av kommunen. Den svensktillverkade rollatorn kostar några tusenlappar att köpa i handeln, men klassas då som ett gratis hjälpmedel för Marianne som skattebetalarna betalar för.

Rollator Rebel 62. Pressbild

Inför avgifter

Fem år senare har Marianne fortfarande kvar sin ”Rebel 62”, men nu vill politikerna i kommunen att hon och alla andra pensionärer ska börja betala för sådana hjälpmedel.

”Avgifterna inom äldreomsorgen i Helsingborg stad är jämfört med andra kommuner väldigt låga”, menar vård- och omsorgsnämnden och förvaltningen föreslår att pensionärerna debiteras 65 kronor i månaden för rollatorer och liknande hjälpmedel.

Det är Alliansen Helsingborg, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, som styr kommunen. Vid ett möte med nämnden den 11 juni 2019 beslutar de om att införa de nya avgifterna från och med 2020.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets representanter i nämnden är kritiska till avgiftshöjningen, eller tycker åtminstone inte att de bör höjas så mycket. Tack vare Sverigedemokraternas ledamot Ulrika Persson får högerpartierna ändå igenom de nya avgifterna.

Vägrar betala

När kommunen våren 2020 fakturerar Marianne Bengtsson för den rollator hon fått fem och ett halvt år tidigare, vägrar hon betala. Marianne menar att hon fått rollatorn innan det fattats beslut om att den skulle kosta pengar, och påpekar att hon aldrig ingått något avtal om att betala hyra för hjälpmedlet. Hon betalar dock för andra tjänster som kommunen fakturerar, som sitt trygghetslarm.

Faksimil

Kommunen övertygas inte av invändningen. De skickar påminnelser och lämnar över ärendet till inkassoföretaget Intrum Sverige för indrivning. Till slut hamnar ärendet i domstol och en stämningsansökan skickas till Helsingborgs tingsrätt i april förra året. Kommunen vill att Marianne tvingas betala tio obetalda rollatorfakturor à 65 kronor. Dessutom krävs hon på inkassokostnad och ansökningsavgiften för att driva ärendet i domstolen.

I onsdags förra veckan hölls huvudförhandlingen, där Marianne Bengtsson själv närvarade på plats i domstolen medan Intrum Sveriges jurist deltog via videolänk från Nacka. Domen meddelas den 11 april.

Försökte stoppa

Jenny Björklund Hansson satt i vård- och omsorgsnämnden för Vänsterpartiet under förra mandatperioden. Hon var tveksam till de nya avgifterna redan när frågan diskuterades i nämnden, men blev ännu mer emot efter att en utvärdering gjorts av förslaget.

– Vi försökte stoppa det i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet lade ett förslag om att den delen skulle dras tillbaka, eftersom det visade sig slå så otroligt fel. Men det lyckades inte tyvärr, säger hon till Samnytt.

Ulrika Persson (SD) och Jenny Björklund Hansson (V) Foto: Helsingborgs kommun/Vänsterpartiet

– Det är problematiskt att de som inte har samma möjlighet till rörelse ska behöva betala för att röra sig. Det är något som vi andra som är friska tar för givet.

Hoppas på ändring

Det är fler pensionärer än Marianne Bengtsson som riskerar hamna i domstol för att de inte betalat för sina rollatorer eller andra hjälpmedel. Den lokala V-politikern hoppas att de fem partier, inklusive SD, som drivit igenom kostnaderna tvingas backa när ärendet uppmärksammas medialt.

– Det ska inte handla om att det ska kosta när man behöver ett hjälpmedel, som dessutom kan förhindra försämringar. Om hon skulle välja att avstå rollatorn och bli mer stillasittande, så skulle det sannolikt försämra hennes hälsa. Det är inget som gynnar varken kommunen eller den enskilde.

– Det är sorgligt att man inte lyssnat tidigare, för det ska inte behöva gå såhär långt, säger Jenny Björklund Hansson.

Samnytt har sökt Sverigedemokraterna i Helsingborg. Partiet har inte svarat.