När vallokalerna stängt i det franska presidentvalet och en mindre andel röster räknats, ser det ut som att vänsterliberale Emmanuel Macron sitter kvar. Det är andra gången han ställs mot nationsvänliga Marine Le Pen och även om siffrorna denna gång är betydligt jämnare, verkar något fler ha röstat på Macron.

I den tidiga prognos som sammanställts av det franska inrikesministeriet får den sittande presidenten 58 procent av rösterna och utmanare från Nationell samling 42 procent. Le Pen säger i ett uttalande att hon erkänner sig besegrad men samtidigt att de höga siffror hon fått jämfört med förra valet ”representerar en stor seger”.

– Idéerna vi representerar når i kväll nya höjder denna andra presidentvalsomgång. Detta resultat representerar i sig en stor seger.

Det Le Pen syftar på är vad siffrorna indikerar vad gäller hennes partis möjligheter att gå starkt framåt i parlamentsvalet i sommar. Hon klargjorde också att hon ”aldrig överger fransmännen” och inte drar sig tillbaka utan oförtrutet fortsätter att kämpa för ett bättre Frankrike.

– Vi är mer bestämda än någonsin. Kvällens historiska siffra placerar oss i ett mycket bra läge för att ta ett stort antal mandat i parlamentet.