639px-Markus_wiechel.riksdagen2018.18d952.1660249 (1)

Markus Wiechel (SD). Foto: https://politik.in2pic.com

Inrikes

Markus Wiechel (SD): ”Vi ska inte riva upp några uppehållstillstånd”

Publicerad 3/27/2019
Annons

Under en diskussion på Twitter som pågått de senaste dagarna skriver SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel att SD inte kommer återkalla några uppehållstillstånd annat än för de som ”beviljats felaktigt”. Övriga uppehållstillstånd ska inte röras eftersom de som fått dem ”inte brutit mot några lagar”. Samtidigt skriver Wiechel att ”de som kommer nu och framöver inte ska få stanna”. När Samhällsnytt försöker få svar på frågor om hur detta går ihop hänvisar han till andra i partiet.

Det var i en diskussion med Afs:s styrelseledamot Per Sefastsson om tillämpningen av Dublinförordningen som Wiechel uttalade sin hållning.

Diskussionen fortsatte och i ytterligare ett inlägg skrev Wiechel:

Motsägelsefullt resonemang
Reaktioner har kommit om att det Wiechel skriver i sin sista tweet är ett motsägelsefullt resonemang. Först skriver han att ”de som kommer nu & framöver, nej, de ska inte få stanna” vilket betyder att de ska skickas hem.

Samtidigt säger han sig vara emot principen att skicka hem folk som fått uppehållstillstånd eftersom det är ”orimligt att skicka tillbaka människor som tidigare fått uppehållstillstånd för att svenska myndigheter & svenska staten fullständigt vantolkat förordningen”.

Wiechels resonemang uppfattas av många som att han säger sig vara både emot och för att redan beviljade uppehållstillstånd rivs upp – emot att det görs retroaktivt idag men för att det görs i framtiden när SD:s tolkning av Dublinförordningen ersätter dagens ”vantolkning”. Inte heller de som hunnit få uppehållstillstånd från och med nu och fram till dess kommer nämligen att ha ”brutit mot rådande lagar”.

Det kan komma att röra sig om ett mycket stort antal personer, kanske hundratusentals, beroende på när SD får inflytande över hur Dublinförordningen ska tolkas. Samtidigt skriver Wiechel till Sefastsson att AfS repatrieringspolitik gällande cirka 500 000 migranter ”vore helt sjukt”.

Många undrar dock vad skillnaden är mellan att, som AfS vill, repatriera ett stort antal personer som tidigare fått uppehållstillstånd i enlighet med gällande svensk felaktig tolkning av Dublinförordningen och att göra samma sak om ett antal år för personer som till dess och från och med nu erhållit uppehållstillstånd på samma grund.

De frågor Samhällsnytt sökt SD för att få svar på är:

1) Är det SD:s officiella hållning att de som fått uppehållstillstånd ska få behålla dem, förutom de som fått dem på ”felaktiga grunder”?

2) Vad är ”felaktig grund” enligt SD?

3) Wiechel skrev att de som kommer nu och framöver inte ska få stanna, samtidigt som han anser att retroaktivt dra tillbaka uppehållstillstånd är orimligt. Hur går de två påståendena ihop med varandra eftersom det enda motsäger det andra (Wiechel vill ju retroaktivt dra tillbaka uppehållstillstånd men först i framtiden)

Markus Wiechel har inte velat kommentera sina uttalanden på Twitter utan hänvisar i ett i SMS-svar till Paula Bieler:

Jag har inte möjlighet att svara på något mejl innan ikväll (sitter i möten till tidigast 17). Det bästa är om du istället vänder dig till Paula som är talesperson i frågorna.

I skrivande stund har dock inte heller Bieler eller SD:s pressavdelning svarat oss.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons