I samband med rapporterna om de tusentals nordafrikaner som under ett dygn vällt in i den spanska enklaven Ceuta förekom även uppgifter om att det i själva verket rörde sig om långt fler än de officiella siffrorna och att det hela varit organiserat av marockanska myndigheter.

Det var på tisdagen Samnytt rapporterade om situationen i Ceuta dit åtminstone 5 000 marockaner tagit sig illegalt under 24 timmar. På sociala medier spreds videoklipp på hur migranterna enkelt kunde ta sig över gränsen och sedan härjade på stadens gator.

LÄS MER: JUST NU: 5 000 nordafrikaner till Spanien på ett dygn

Medan det officiellt rapporterades om 5 000 marockaner förekom även uppgifter om det dubbla antalet och ännu högre. Enligt Reuters handlade det om 8 000 varav hälften redan ska ha skickats tillbaka. Bland dessa ska också många från Subsahariska Afrika ha funnits.

Migrantinvasionen skedde i ett redan spänt läge mellan Spanien och Marocko och misstankar finns att det skulle vara en marockansk hämnd. Brahim Ghali, ledaren för Västsaharas befrielserörelse Front Polisario, vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus och ska ha släppts in i landet under falsk identitet, något Marocko fördömt.

I ett videoklipp syns hur marockansk militär eller polis ser ut att öppna en grind och släppa förbi dussintals migranter.

Det förekommer även uppgifter om att marockanska myndigheter ska ha organiserat invasionen och bussat migranter till gränsen.

Även spansk media avhandlar uppgifterna om en organiserad migrantinvasion.